12 do 24 tjedna Trudnice

Izvanmaternična trudnoća simptomi

Izvanmaternična trudnoća simptomi

Izvanmaternična trudnoća je trudnoća koja se javlja izvan maternice, uglavnom u jajovodu, međutim može biti i na drugim mjestima poput jajnika ili vrata maternice. Iako je rijetka, jako je važno prepoznati simptome i reagirati na vrijeme. Izvanmaternična odnosno ektopična trudnoća ne može se iznijeti do kraja. Naime ukoliko se ne liječi, može dovesti do pucanja jajovoda, unutarnjeg krvarenja i moguće smrti majke.

Izvanmaternična trudnoća simptomi

Ako imate simptome, oni se obično razviju između 4. i 12. tjedna trudnoće. Kada je u pitanju izvanmaternična trudnoća simptomi nisu uvijek prisutni. Tako da se ona sa sigurnošću može se otkriti samo tijekom rutinskog pregleda trudnoće. U početku, simptomi su klasični – poput osjetljivosti dojki, mučnine i izostanka menstruacije. Ali nakon nekoliko tjedana, vjerojatnije je vaginalno krvarenje i bolovi u trbuhu. To su i najčešći simptomi izvanmaternične trudnoće. Međutim veliki dio slučajeva kada je u pitanju izvanmaternična trudnoća dolazi i bez neobičnih simptoma.

Kada je u pitanju bol, ona se obično javlja u području zdjelice i donjeg dijela trbuha i kako trudnoća napreduje, bolovi u trbuhu mogu postati jači i oštriji. Također možete imati mučninu, proljev i bol u crijevima.

U kasnijim fazama izvanmaternične trudnoće jajovod može puknuti. Unutarnja krv može se nakupiti ispod dijafragme, što dovodi do iritacije živaca. To često uzrokuje bolove u ramenu i vratu. Ako sumnjate da se to događa, odmah potražite liječničku pomoć.

Uznapredovale izvanmaternične trudnoće također su povezane s vrtoglavicom, slabošću i nesvjesticom. Opet, odmah potražite liječničku pomoć ako primijetite ove simptome.

Od ostalih simptoma mogu doći još i smeđi vodenasti iscjedak, nelagoda prilikom mokrenja ili stolice.

Može li test za trudnoću biti pozitivan u slučaju ektopične trudnoće?

Na kućnom testu za trudnoću, budući da izvanmaternična trudnoća još uvijek proizvodi hormon hCG, registrirat će se kao pozitivan na trudnoću. Osobe s izvanmaterničnom trudnoćom također će iskusiti simptome rane trudnoće kao što su bolne dojke, mučnina, krvarenje i drugo.

Koliko može trajati izvanmaternična trudnoća?


S obzirom da tkiva izvan maternice ne mogu osigurati potrebnu opskrbu krvlju i podršku, fetus u konačnici ne može preživjeti. Struktura koja sadrži fetus obično pukne nakon otprilike 6 do 16 tjedana. Puno prije nego što fetus bude sposoban samostalno živjeti.

POVEZANO: Što je implantacijsko krvarenje i koji su znakovi?