Trudnice

Izvanmaternična trudnoća

Izvanmaternična trudnoća Bebe.hr portal

Izvanmaternična trudnoća, ili ektopična trudnoća, nastaje nasađivanjem jajne stanice, oplođene, izvan maternice, i to obično u jajovodu. Vrlo su ozbiljne i potrebno ih je hitno liječiti!

 

Što je izvanmaternična trudnoća?

 

Normalna trudnoća se razvija unutar maternice , nakon što oplođeno jajašce prođe kroz  jajovod i pričvrsti se za sluznicu maternice. Izvanmaternična trudnoća je kada se oplođeno jajašce pričvrsti negdje drugdje u  tijelu, obično u  jajovodu – zato se ponekad naziva “trudnoća jajovoda”.

Izvanmaternične trudnoće su rijetke – događa se u otprilike 2 od svakih 100 trudnoća. Ali vrlo su opasne ako se ne liječe. Jajovodi mogu puknuti ako su previše rastegnuti rastućom trudnoćom. To može uzrokovati unutarnje krvarenje, infekciju i u nekim slučajevima dovesti do smrti.

Izvanmaternična trudnoća u najvećem broju slučajeva nastaje u jajovodu (tubarna trudnoća).
Međutim postoje situacije, iako jako rijetke ovarijske trudnoće gdje se oplođena jajna stanica nasadi u janiku, uzatim abdominalna trudnoća u trbušnoj šupljini ili u vratu maternice.

 

izvanmaternična trudnoća

 

Kolika je vjerojatnost za opasnost od ektopične trudnoće?

Ne znamo uvijek uzrok ektopične trudnoće međutim veća je vjerojatnost za da žena ima izvanmaterničnu trudnoću ako:

  • ima spolno prenosive bolesti, zdjelične upalne bolesti ili endometriozu
  • je već imala izvanmaterničnu trudnoću
  • je imale operaciju zdjelice ili abdomena
  • ima više od 35 godina
  • puši cigarete
  • je zatrudnjela nakon što je sterilizirana ili dok je imala spiralu (ovo je iznimno rijetko)

Najčešći uzrok poremećenog prijenosa jajašca je oštećenje  mišića jajovoda, često kao posljedica upala. Uzrok izvanmaternične trudnoće može biti i tumor maternice ili jajnika, i endometrioza. Ipak u otprilike trećine bolesnica se ne nalazi nikakvih razloga.

 

Možete li se ponovno zatrudnjeti nakon izvanmaternične trudnoće?

Većina žena koja ima izvanmaterničnu trudnoću može imati zdravu trudnoću u budućnosti, ovisno o liječenju koje je imala i stanju jajovoda. Ako je jedan od jajovoda odstranjen ili su jajovodi izrezani, može biti teže zatrudnjeti. Ako je osoba imala izvanmateričnu trudnoću, veća je vjerojatnost da će u budućnosti dobiti još jednu.

POVEZANO: Prijevremeni porod – kako se mentalno i emotivno pripremiti?