25 do 40 tjedana Trudnice

Prijevremeni porod: Psihička i emocionalna priprema

Prijevremeni porod: Psihička i emocionalna priprema Bebe.hr portal

Ukoliko saznate da ćete imati prijevremeni porod i dijete koje će morati ostati u bolnici mogli bi osjetiti niz emocija. Istovremeno i radost i tugu, osjećaj bespomoćnosti, straha ili brige zbog toga što rođenje vaše bebe neće biti ono što ste očekivali.

Vama i vašem partneru, ako ga imate, može pomoći da pročitate o prijevremenim porodima i prijevremeno rođenim bebama. Također je dobro razgovarati sa svojim liječnikom i postaviti pitanja o prijevremenom porodu koja vas muče. Vjerojatno će pomoći i razgovor s drugim roditeljima koji su imali prijevremeno rođenu bebu.

Nitko ne zna što će se točno dogoditi dok ne dođe vrijeme, ali pomoći će ako ste razmišljali o tome kakav porod želite i je li to još uvijek najbolja opcija za vas i vašu bebu.

Prijevremeni porod

 

Kako ostati miran prije prijevremenog poroda?

Evo nekoliko strategija koje vam mogu pomoći da upravljate ovim jakim emocijama i ostanete smireni:

  • Usredotočite se na ono što trebate učiniti danas. Ne razmišljate o tome što bi se moglo dogoditi sutra jer to ne pomaže. Većina strahova se nikad ne ostvari. Jedino što nam naprave je stres i “horor” u glavi.
  • Radite vježbe disanja, opuštanja mišića ili svjesnosti. Puštajte si svakodnevno smirujuću i opuštajuću muziku i zadržite tu vibraciju.
  • Bavite se aktivnostima koje vas opuštaju. Na primjer šetajte, slikajte, čitajte ili se pišite.
  • Mi biramo kakva će na bitni sadašnjost. Fokus na pozitivne misli donosi pozitivno. Umjesto brige što bi moglo poći loše pokušajte razmišljati o svojoj bebi na miran način i s ljubavlju.
  • Razgovarati sa svojim partnerom, članom obitelji ili prijateljem od povjerenja. Izbacite strahove iz sebe i potražite podršku.

Priprema braće i sestara za prijevremeni porod i bebu

Prije odlaska u bolnicu dobro je razgovarati sa starijom djecom ako ju imate.

Razgovor sa svojom djecom o tome što se događa može im pomoći da se osjećaju manje tjeskobno i zbunjeno zbog promjene planova.

 width=

Dajte svojoj djeci grubu predodžbu o tome koliko dugo ćete vi i njihov brat ili sestra biti u bolnici. Možete pripremiti kalendar po kojem će vaša starija djeca crtati. Primjerice mogu upisivati kada su bili u posjeti, i križati dane dok ne dođete kući.

Dobro je objasniti im da vi i vaš partner možda provodite puno vremena u posjetu bolnici. Također može pomoći djeci da znaju tko će se brinuti o njima dok ste vi u bolnici ili posjećujete svoju bebu na intenzivnoj njezi.

Mogli biste razgovarati s djecom o posjeti bebi. Ako djeci pokažete slike prijevremeno rođenih beba, oni će biti bolje pripremljeni za to kako će beba izgledati kada dođu u posjet. Mogli bi napraviti crtež koji bi ga poklonili bebi, kako bi se osjećali bliže svom novom bratu ili sestri.

Važno je da se psihički i emocionalno pripremite za prijevremeni porod. Postoje i mnoge praktične stvari koje možete učiniti prije prijevremenog poroda kako biste sebi i svojoj obitelji olakšali posao.

Izvor: https://raisingchildren.net.au/newborns/premature-babies-sick-babies/premature-birth/premature-birth-emotional-prep

POVEZANO: Vrsta kolica za bebu: Proučite mogućnosti prije odlaska u kupovinu