Planiranje trudnoće

Akupunktura kao metoda za povećanje plodnosti

akunpuktura

Akupunktura je tradicionalna kineska medicina koju neki ljudi koriste za liječenje raznih stanja. Akupunkturist umeće vrlo male, tanke iglice u određene točke na tijelu kako bi stimulirao protok krvi u tom području. Kada se koristi kao tretman za neplodnost, zagovornici akupunkture kažu da može pomoći: pojačavanjem protoka krvi u reproduktivnim organima, balansiranjem hormona i ublažavanjem stresa.

Sigurnost i rizici kod akupunkture

Prema Nacionalnom centru za komplementarno i integrativno zdravlje, akupunktura je sigurna ako liječnici koriste sterilnu, odgovarajuću opremu. Američka agencija za hranu i lijekove (FDA) klasificira akupunkturne igle kao medicinske uređaje. Ovi propisi zahtijevaju da igle budu sterilne, netoksične i označene za jednokratnu upotrebu. Osoba koja razmišlja o akupunkturi trebala bi potražiti praktičara s odgovarajućom obukom i licencom. Zahtjevi za licenciranje mogu se razlikovati od države do države.

Akupunktura ima malo nuspojava i rizika kada se pravilno izvodi. Međutim, postoji rizik da akupunkturist gurne iglu predaleko, što može dovesti do ozljede. Ostali rizici mogu uključivati: krvarenje ili modrice na mjestima uboda igle, infekcije nesteriliziranim iglama, pretjerano krvarenje ako osoba ima poremećaj zgrušavanja ili koristi lijekove za razrjeđivanje krvi.

Akupunktura kao metoda koja obećava plodnost?

Još uvijek nije donesena odluka o tome povećava li akupunktura plodnost, ali neka istraživanja obećavaju.

Mala studija pokazala je da akupunktura koja se provodi prije i nakon prijenosa embrija in vitro oplodnje (IVF) povećava mogućnost začeća. Dakle da je veća vjerojatnost da će zatrudnjeti žena koja je odlazila na tretmane akupunkturom nego žena koja je samo promijenila način života. Pregled 23 studije pokazao je da akupunktura poboljšava šanse za začeće kod žena koje su podvrgnute IVF-u. Iako je ovo otkriće i dalje kontroverzno. Malo je uvjerljivih informacija koje upućuju na to da će akupunktura poboljšati prirodnu stopu trudnoće, ali također nema ničega što bi pokazalo da šteti.

Istraživanje iz 2017. pokazalo je da nema dovoljno dokaza koji bi poduprli korištenje akupunkture za liječenje neplodnosti kod žena sa sindromom policističnih jajnika. Jedna studija iz 2018. ispitala je učinke akupunkture u usporedbi s lažnom akupunkturom na živorođenu djecu među ženama koje su podvrgnute in vitro oplodnji (IVF). Polovica sudionica imala je prave akupunkturne tretmane tijekom IVF-a, počevši između 6. i 8. dana stimulacije folikula. Druga polovica podvrgnuta je liječenju neinvazivnim iglama koje su akupunkturisti postavili dalje od triger točaka. 18,3 % žena koje su bile podvrgnute akupunkturi rodilo je djecu, naspram 17,8 % žena u kontrolnoj skupini.

POVEZANO: Korištenje menstrualne čašice kao podrška začeću?