Djeca Savjeti i njega

Kako pomoći djetetu da prestane gristi nokte?

pomoći djetetu da prestane gristi nokte

Možete pomoći djetetu da prestane gristi nokte, to nije nimalo neuobičajena pojava, a razlozi radi kojih to rade zapravo su veoma šaroliki. Moguće je da dijete grize nokte iz znatiželje, dosade, oslobađanja od stresa, navike ili oponašanja. Griženje noktiju najčešća je od takozvanih “živčanih navika”, koje uključuju sisanje palca, čačkanje nosa, uvijanje ili čupanje kose i škrgutanje zubima. Također, ovo je navika za koju je najvjerojatnije da će se nastaviti u odrasloj dobi.

Ako vaše dijete grize nokte umjereno (ne ozljeđuje se) i nesvjesno (dok gleda televiziju), ili ako je tome sklono samo u specifičnim situacijama (kao što su testovi), to je samo njegov način da se nosi s manjim stresom i nemate razloga za brigu.

Ozbiljne situacije i kada se obratiti liječniku

U rijetkim slučajevima, ozbiljno grickanje noktiju može signalizirati pretjeranu tjeskobu. Morate pomoći djetetu da prestane gristi nokte zbog grickanja noktiju vrhovi djetetovih prstiju budu bolni ili krvavi. U tom slučaju posavjetujte se s liječnikom. pa i ako se navika grickanja noktiju kod vašeg djeteta pojavila iznenada i brzo eskalirala.

U većini slučajeva ovo je navika koju ćete lako iskorijeniti

  1. Razgovarajte o uzroku griženja noktiju tj. anksioznosti povezanoj s griženjem: Ako imate ideju o tome što bi vaše dijete moglo činiti tjeskobnim. Kao npr. nedavna selidba, razvod u obitelji, nova škola ili nadolazeći školski ili vrtićki zadatak. Potrudite se pomoći mu da govori o svojim brigama.
  2. Režite nokte svakodnevno: Rezanje noktiju vašem djetetu smanjuje površinu ispod noktiju—i znači da se manje prljavštine i bakterija može nakupiti ispod nokta i dospjeti u djetetova usta. Također, ako nema što gristi – vjerojatno to neće činiti.
  3. Pronađite zamjenu: Potražite nešto zdravo što bi vaše dijete moglo grickati umjesto svojih noktiju. Za starije dijete to može biti redovito grickanje hrskavih štapića od mrkve.
  4. Dopustite prirodne posljedice: Imajte na umu da prirodne posljedice mogu biti dobri učitelji. Dakle, ako vaše dijete povremeno samo sebi uzrokuje bolove u prstima jer grize nokte, bol ga može motivirati da ubuduće prestane gristi nokte.
  5. Isprobajte „lak za nokte protiv griženja“: Ovi lakovi imaju užasan okus kada vaše dijete grize nokte. Razgovarajte s liječnikom ili ljekarnikom svog djeteta kako biste saznali koje su najsigurnije opcije. Loš okus će učiniti vaše dijete svjesnijim navike grickanja.

POVEZANO: Kako ublažiti tjeskobu od odvajanja kada dijete ide u vrtić