0 do 12 tjedana 12 do 24 tjedna 25 do 40 tjedana Trudnice

Je li moguće odabrati spol djeteta?

Odabrati spol djeteta

Odabrati spol djeteta koje ćete roditi možda zvuči prilično kontroverzno, a mnogi bi rekli i gotovo nemoguće. Na kraju krajeva – zašto bi netko uopće želio odabrati spol djeteta? Možda ste zabrinuti zbog genetske bolesti povezane sa spolom ili ste možda samo priželjkivali djevojčicu ili dječaka. Dobra je vijest da postoji niz mogućnosti za odabir spola djeteta. Najtočnija metoda je in vitro oplodnja (IVF) s preimplantacijskim testiranjem (PGT). Druge – mnogo manje pouzdane – metode uključuju testiranje sperme u laboratoriju ili bilježenje ovulacije i vrijeme spolnog odnosa.

Kako se spol određuje tijekom začeća

Spol vaše bebe određuje se na najosnovniji način u trenutku susreta spermija s jajnom stanicom. Ženska jajašca genetski su kodirana ženskim X kromosomom. S druge strane, muškarci tijekom ejakulacije proizvode milijune spermija. Otprilike polovica tih spermija može biti kodirana s X kromosomom, dok druga polovica nosi Y kromosom.

Ako spermij koji oplođuje jajnu stanicu nosi Y kromosom, dobivena beba će vjerojatno naslijediti XY, što povezujemo s time da je dječak. Ako spermij koji oplodi jajnu stanicu nosi kromosom X, dobivena beba će vjerojatno naslijediti XX, što znači djevojčicu.

Naravno, to ovisi o najopćenitijim shvaćanjima o tome što je spol i kako se definira.

Dakle, je li zbilja moguće sa sigurnošću odabrati spol djeteta koje ću roditi?

Da, postoje učinkovite metode putem kojih možete odabrati spol djeteta, ali stope uspjeha ovise o metodi koju koristite. S jedne strane je pouzdano, klinički dokazano visokotehnološko liječenje plodnosti (IVF s predimplantacijskim genetskim testiranjem). S druge strane su narodne mudrosti (kao što je voditi ljubav stojeći i jesti više mesa ako želite dječaka, te jesti puno čokolade i voditi ljubav u misionarskom položaju ako želite djevojčicu). Naravno, ovdje se radi o vjerovanju koje nije znanstveno dokazano pa je kao takvo vrlo vjerojatno neučinkovito (ma da ima izuzetaka). Tu su i niskotehnološke tehnike odabira spola, kao što su Shettles i Whelan metode.

Shettlesova metoda podrazumijeva snošaj na određene dane vašeg ciklusa, koristeći seksualni položaj, dubinu penetracije i ženski orgazam za povećanje vjerojatnosti. Shettles je proučavao spermu, vrijeme snošaja i druge čimbenike, poput spolnog položaja i pH tjelesnih tekućina, kako bi utvrdio što bi moglo utjecati na to koji spermij prvi stigne do jajašca. Uostalom, sperma koja oplođuje jajnu stanicu u konačnici određuje spol djeteta. Shettlesovi zagovornici tvrde da je tehnika 75 % učinkovita za odabir djevojčica i 80 % za odabir dječaka, ali drugi stručnjaci sumnjaju u istinitost tih podataka.

Whelanova metoda uključuje snošaj na određene dane vašeg ciklusa. Elizabeth Whelan tvrdi da je njezina tehnika 68 % učinkovita pri odabiru dječaka i 56 % učinkovita pri odabiru djevojčica, ali mnogi stručnjaci sumnjaju u to. Opet, uvijek postoji 50 % šanse da ćete začeti dijete željenog spola.

POVEZANO: Kako i kada možete saznati djetetov spol?