Planiranje trudnoće

Plodni dani: Metode i tehnike za praćenje ovulacije

Plodni dani i ovulacija

Foto: Freepik

Praćenje plodnih dana važno je za parove koji žele planirati obitelj. Postoje razne metode i tehnike koje pomažu u određivanju plodnih dana unutar menstrualnog ciklusa.

Plodni dani – kako ih odrediti?

  • Mjerenje po kalendaru: Prati se duljina menstrualnog ciklusa tijekom nekoliko mjeseci. Ovulacija se tada “smješta” oko četrnaestog dana ciklusa.
  • Mjerenje bazalne temperature: To znači mjerenje tjelesne temperature svakog jutra prije ustajanja iz kreveta. Porast temperature u periodu oko ovulacije može pomoći izmjeriti vrijeme ovulacije unutar jednog ciklusa.
  • Mjerenje sluzi u cerviksu: Praćenje promjena u cervikalnoj sluzi tijekom ciklusa jer tijekom plodnih dana sluz postaje bistrija, elastičnija i obilnija.
  • Testovi za praćenje ovulacije: Testovi dostupni u ljekarnama mjere razinu luteinizirajućeg hormona (LH) u mokraći. Povećanje hormona signalizira da je ovulacija blizu.
  • Aplikacije i online alati: Aplikacije za praćenje ciklusa omogućuju unos podataka o menstrualnom ciklusu i pružaju procjenu plodnih dana. Može poslužiti i kalkulator ovulacije.

Klasične metode zahtijevaju dosljedno praćenje i mogu biti manje precizne. Testovi za praćenje ovulacije, kao i neke aplikacije precizniji su, ali i skuplji. Svaka metoda ima svoje prednosti i ograničenja. Razumijevanje i određivanje plodnih dana pomaže parovima u postizanju ciljeva vezanih uz formiranje obitelji.

Kombinacija više metoda, uz praćenje promjena tijekom ciklusa, može pružiti preciznije rezultate. Važno je konzultirati se s liječnikom kako bi se odabrao najbolji pristup u skladu s potrebama i željama para.