Planiranje trudnoće

Riblje ulje kao pomoć pri začeću

riblje ulje

Riblje ulje jedna je od onih namirnica koja bi vam mogla itekako pomoći ako već neko vrijeme pokušavate zatrudnjeti. Ovo se odnosi na oba partnera jer konzumacija ribljeg ulja pospješuje plodnost kod muškaraca i žena.

Za žene je dokazano da omega 3 masne kiseline podržavaju kvalitetu jajašca i odgađaju starenje jajnika, poboljšavaju stopu trudnoće i podržavaju zdrav razvoj fetusa i dojenčadi. Za muškarce se pokazalo da omega 3 masne kiseline podržavaju zdrav broj, pokretljivost i morfologiju spermija.

Riblje ulje pomaže pri smanjenju upale i jačanju imunološkog sustava

Smanjenje upale i jačanje imunološkog sustava vitalni su aspekti podržavanja implantacije embrija u maternicu. Omega-3 esencijalne masne kiseline igraju ključnu ulogu u protuupalnim i imunostimulirajućim mehanizmima.

Ispitivanja omega-3 masnih kiselina provedena na trudnicama pokazala su značajno smanjenje učestalosti prijevremenog poroda. U jednoj takvoj studiji istraživan je učinak ribljeg ulja na trajanje trudnoće, porođajnu težinu, intrauterino ograničenje rasta i hipertenziju izazvanu trudnoćom. Dodatak omega-3 masnih kiselina od 2,7 grama dnevno uspoređen je s maslinovim uljem i/ili bez dodatka. Trudnoće s dodacima ribljeg ulja trajale su četiri dana dulje, a porođajna težina bila je veća za 107 grama.

U drugoj studiji, dojenčad majki koje su dobivale ulje jetre bakalara imala je više razine DHA u pupkovini i dulju trudnoću. Čini se da je riblje ulje također povezano sa smanjenjem rizika od prijevremenog porođaja kod onih žena koje su već imale prijevremeni porođaj. U studiji o trudnicama na Islandu, one koje su konzumirale tekuće ulje jetre bakalara u prvih 15 tjedana trudnoće imale su bebe veće porođajne težine. Preeklampsiji, opasnom stanju povezanom s visokim krvnim tlakom, edemima (oteklinama) i proteinima u mokraći također može pomoći dodatak masnih kiselina. Skupina trudnica koje su primale kombinaciju ulja noćurka i ribljeg ulja imala je znatno manju učestalost edema.

Aktualna znanstvena istraživanja i dalje nam pokazuju da povećanje plodnosti i optimizacija trudnoće ostaje posebna značajka suplementacije ribljim uljima.

POVEZANO: Kako dob roditelja utječe na planiranje trudnoće?