Planiranje trudnoće

Sredstva za čišćenje koja utječu na plodnost

Sredstva za čišćenje

Sredstva za čišćenje koja koristite tijekom pokušaja začeća itekako mogu utjecati na vašu plodnost. Zato danas donosimo popis onih koje biste trebali izbjegavati. Kada kreću na put pokušaja začeća, ključno je da žene vode računa o različitim čimbenicima koji mogu utjecati na njihovu plodnost.

Jedan aspekt koji se često zanemaruje je izbor deterdženata i proizvoda za kućanstvo koji se koriste u svakodnevnom životu. Određene kemikalije prisutne u deterdžentima mogu utjecati na hormonalnu ravnotežu i reproduktivno zdravlje. Kako biste optimizirali šanse za začeće, bitno je znati koje deterdžente treba izbjegavati tijekom ovog osjetljivog razdoblja.

Sredstva za čišćenje i tvari koje biste trebali izbjegavati

Kloniti se endokrinih disruptora ključno je kada se radi o odabiru proizvoda za vašu dobrobit. Ove tvari imaju sposobnost ometati vaš endokrini sustav, utječući na osjetljivu ravnotežu hormona na razne načine. Mogu manipulirati proizvodnjom hormona, pretvarati jedan hormon u drugi, pa čak i oponašati ponašanje prirodnih hormona. Utjecaj endokrinih disruptora na ljudsko zdravlje je značajan, a istraživanja ukazuju na njihov potencijal da poremete vrijeme puberteta i reproduktivne procese.

Kako bi vam pomogli u snalaženju u ovom složenom krajoliku, Radna skupina za zaštitu okoliša (EWG) identificirala je popis “prljave desetke” endokrinih disruptora. Te su tvari opsežno proučavane i izazvale su zabrinutost u pogledu njihovih reproduktivnih učinaka.

Kada je riječ o zaštiti vašeg reproduktivnog zdravlja, preporučljivo je biti oprezan sa sastojcima kao što su bisfenol A (BPA), ftalati, živa, olovo, organofosfatni pesticidi, atrazin, arsen, perklorat, perfluorirane kemikalije (PFCS), perfluoroalkilne tvari (PFAS). ), dioksini, polibromirani difenil eteri (PBDE), glikol eteri, parabeni i sulfati. Razumijevanje potencijalnih utjecaja svakog od ovih toksina na zdravlje, gdje se obično pojavljuju i kako smanjiti izloženost ključno je za donošenje informiranih izbora o proizvodima koje koristite.

Ostala sastojci u sredstvima za čišćenje kućanstva

Kada je riječ o održavanju čistog i zdravog kućnog okoliša, ključno je voditi računa o mogućim toksinima koji mogu štetiti plodnosti, a sredstva za čišćenje kućanstva obično ih sadrže. Mnogi uobičajeni proizvodi za čišćenje sadrže tvari koje mogu negativno utjecati na reproduktivno zdravlje.

Kako biste zaštitili svoju plodnost, savjetuje se da se klonite sredstava za čišćenje kućanstva koja sadrže sastojke kao što su:

  • izbjeljivači,
  • amonijak,
  • ftalati (često skriveni pod pojmom “miris” ili “parfem”),
  • parabeni (prepoznati nazivima koji završavaju na “-paraben” ),
  • glikol eteri i triklosan (često se nalaze u “antibakterijskim” proizvodima).

Održavanje okruženja bez prašine ključno je za smanjenje izloženosti toksinima koji štete plodnosti. Iznenađujuće, naši domovi sadrže mnoštvo ovih štetnih tvari, poput ftalata, unutar čestica prašine. Ftalati se mogu pronaći u raznim kućanskim predmetima uključujući plastiku, vinil, pa čak i sredstva za čišćenje kućanstva koja koriste sastojke navedene kao “mirisi” ili “parfemi”. Te su kemikalije povezane sa smanjenom plodnošću i kod muškaraca i kod žena, kao i s povećanim rizikom od pobačaja i komplikacija u trudnoći.

Borba protiv prašine

Kada se borite protiv prašine, važno je usvojiti učinkovite metode koje nadilaze jednostavnu preraspodjelu ili udisanje. Vlažno brisanje prašine i upotreba HEPA (High-Efficiency Particulate Air) usisavača igraju značajnu ulogu u učinkovitom uklanjanju prašine. Vlažno brisanje prašine uključuje korištenje vlažne krpe ili krpe za hvatanje čestica prašine umjesto da ih samo raznosite uokolo. Osim toga, toplo se preporučuje uključivanje usisavača s HEPA filtrom u vašu rutinu čišćenja.

Prilikom odabira usisavača s HEPA filtrom obratite pozornost na navedene specifikacije. Potražite modele koji izričito navode učinkovitost filtracije od najmanje 99,97%, čime se osigurava da može učinkovito uhvatiti čestice veličine samo 0,3 mikrometra (prije mikrona). Ova razina filtracije pomoći će ukloniti značajan dio štetnih čestica prisutnih u vašem domu, pružajući vam čišći zrak i smanjujući rizik od izlaganja toksinima koji štete plodnosti.

Redovitim i učinkovitim uklanjanjem prašine i ulaganjem u visokokvalitetni usisivač s HEPA filtrom možete stvoriti zdravije životno okruženje koje potiče plodnost i opću dobrobit za vas i vašu obitelj.

POVEZANO: Kućni testovi za trudnoću: Kako rade?