Djeca Savjeti i njega

Infekcije glistama kod djece – Prevencija

Infekcije glistama

Infekcije glistama kod djece najčešće su u ranoj dobi od 5 do 10 godina, ali moguće je da ih dobiju i ranije. Infekcije glistama nastaju kada djeca dođu u kontakt s jajima glista i nakon toga ih progutaju. To se može dogoditi ako stave ruke u usta ili grizu nokte nakon susreta s pojedincima, površinama ili predmetima kontaminiranim jajima glista, kao što su zaražene osobe, igračke ili posteljina.

Nakon što se progutaju, jajašca putuju u tanka crijeva djece, gdje se izlegu i proizvode više jajašca u blizini anusa. To može uzrokovati intenzivan svrbež u analnoj regiji. U nekim slučajevima gliste također mogu ući u vaginalno područje djevojčica, što također dovodi do svrbeža u tom području. Ako se djeca počešu po stražnjici i nakon toga dodirnu svoja usta, mogu nenamjerno ponovno progutati jajašca, nastavljajući ciklus zaraze.

Štoviše, ako djeca rukuju raznim predmetima po kući bez pravilnog pranja ruku, jaja se mogu prenijeti na druge osobe u kućanstvu. POVEZANO: Savjeti za pranje bebine odjeće

Infekcije glistama moguće je prevenirati

Pažljivo održavajte higijenu ruku, osobito nakon korištenja zahoda i prije rukovanja ili konzumiranja hrane. Ova osnovna praksa značajno pomaže u sprječavanju prijenosa infekcije glistama. Jednostavnim pranjem ruku sapunom i vodom, jajašca glista mogu se učinkovito eliminirati. Neophodno je dosljedno se pridržavati ove prakse nakon svakog odlaska na WC i prije bavljenja aktivnostima vezanim uz hranu. POVEZANO: Uši u kosi kod djece: simptomi i liječenje

Osigurajte temeljito kuhanje mesa

S obzirom na potencijalnu kontaminaciju mesa glistama, ključno je osigurati da se meso temeljito skuha. Odgovarajuće temperature kuhanja učinkovite su u uništavanju jaja glista. Osim toga, kada konzumirate sirovu hranu kao što je voće i povrće u salatama, temeljito pranje postaje neophodno kako bi se uklonila svaka potencijalna kontaminacija.

Održavajte čistoću zaliha hrane i vode

Infekcije glistama

Kako biste spriječili kontaminaciju hrane i vode kukcima ili štetočinama koje nose jajašca crva, važno je držati posude s hranom i vodom pokrivene. Obratite pozornost na higijenu povrtnjaka i izvora vode, pazeći da nisu kontaminirani ljudskim izmetom.

Koristite sanitarne čvorove za izbjegavanje infekcije glistama

Zahodi bi trebali biti pravilno izgrađeni kako bi se životinje i insekte spriječilo da dođu u kontakt s izmetom. Osim toga, održavanje čistoće i opskrba sapunom i vodom u zahodima potiče pravilnu higijenu ruku nakon uporabe.

POVEZANO: Pranje dječjih igračaka