Djeca

Uši u kosi kod djece: simptomi i liječenje

Uši u kosi kod još se stručno nazivaju „pedikuloza vlasišta“. Ovo je bolest do koje dolazi bez obzira na djetetovu higijenu. Ušljivost, također, može zahvatiti i druga područja (trup i genitalnu regiju) djetetova tijela. Prenosi se izravnim kontaktom ili neizravno, četkama i šeširima.

Simptomi

Glavni je simptom svrbež vlasišta, osobito iza ušiju i na zatiljku. A kao posljedica grebanja ponekad se događa sekundarna infekcija, vlaženje i neugodan miris uz povećanje regionalnih limfnih čvorova. POVEZANO: Pokvareni zubi kod djece

Uši u kosi često se ne otkrivaju odmah

Uši u kosi

Roditelji s djecom često dolaze u ordinaciju liječnika zbog pojave “ekcema” na zatiljku praćenog svrbežom. Liječnik tada pregledava vlasište. I ako se radi o ušima uočava mala, ovalna, sivkasta jajašca čvrsto pripijena uz vlasi. Jajašca se ne mogu lako ukloniti, a za nekoliko dana se pretvaraju u uši.

Potrebno je prevenirati nastanak pedikuloze higijenskim mjerama i izbjegavanjem zajedničkog korištenja češljeva, kapa i šalova. Za uklanjanje uši i jajašaca se koriste šamponi koji se mogu kupiti u ljekarnama.. A potrebno je i mehanički uklanjati jajašca iščešljavanjem gustim češljem.

Budući da se radi o lako prenosivom nametniku, potrebno je poduzeti i mjere opreza. Odnosno šamponom istovremeno oprati vlasišta svih članova obitelji te oprati svu posteljinu, ručnike, kape i odjeću koja se navlači preko glave. Također, bit će potrebno usisati sve podove i oprati namještaj. Primijetite li uši kod djeteta, odmah obavijestite školu kako bi drugi roditelji provjerili ima li ih i njihovo dijete. POVEZANO: Kako se zaštiti od infekcije koje kućni ljubimci mogu širiti

Tretiranje

Posavjetujte se s djetetovim liječnikom prije početka bilo kakvog tretmana za liječenje. Korištenje metode češljanja gustim češljem svaka 2 do 3 dana tijekom 2 do 3 tjedna može pomoći u uklanjanju gnjida i jajašaca. Međutim ako potraje duže, ne očajavajte, samo budite uporni!

Lijek protiv ušiju treba koristiti samo kada je sigurno da vaše dijete ima žive uši. Također, kada se koriste lijekovi za uši, važno ih je koristiti na siguran način prema uputama. Slijedite instrukcije na pakiranju lijeka i oko svih nedoumica kontaktirajte liječnika. Uši u kosi nisu opasno stanje, ali potrebno ga je liječiti.

POVEZANO: Kako zaustaviti proljev kod malog djeteta?