Savjeti i njega

Kako se zaštiti od infekcije koje kućni ljubimci mogu širiti

Infekcije koje kućni ljubimci mogu širiti

Bolesti uobičajene među kućnim ljubimcima ne mogu se proširiti na ljude, ali postoje infekcije koje kućni ljubimci mogu širiti. Isto kao i ljudi. Obično se prenose ugrizom ili ogrebotinom. Ili kontaktom s životinjskim otpadom ili slinom.

Dojenčad, djeca mlađa od 5 godina, trudnice i osobe sa slabim imunološkim sustavom imaju veće šanse da se razbole od njih. Kako ne bi paničarili, donosimo kako se sigurno brinuti prvenstveno, a onda i infekcije čisto da imate na umu da se ipak uvijek treba pripaziti. POVEZANO: Prednosti imanja kućnih ljubimaca za djecu

Kako se sigurno brinuti za kućne ljubimce?


Naučite svoju djecu da peru ruke nakon dodirivanja kućnih ljubimaca, rukovanja hranom vašeg ljubimca ili čišćenja kaveza, spremnika ili kutije s pijeskom vašeg ljubimca. Nosite rukavice prilikom čišćenja životinjskog otpada. Ako imate pticu, nosite masku za prašinu preko nosa i usta prilikom čišćenja kaveza ili kaveza. Ne dopustite djeci da čiste kaveze ili kutije s pijeskom dok ne odrastu i ne znaju kako to učiniti sigurno i odgovorno.

Neka djeca operu ruke nakon posjeta zoološkim vrtovima, farmama ili kućama prijatelja u kojima se nalaze životinje.

Zakažite redovite preglede i rutinska cijepljenja za vašeg ljubimca prema preporuci. To će ga održati zdravim i smanjiti šanse da može proširiti infekciju na vašu obitelj.

Održavajte dnevni boravak vašeg ljubimca čistim i bez otpada. Ako vaš ljubimac izlazi na otvoreno, redovito skupljajte otpad i ne dopustite djeci da se igraju u tom području. Ako je moguće, držite kućne ljubimce izvan područja gdje se priprema ili rukuje hranom. Ne kupajte svog ljubimca ili čistite akvarije u kuhinjskom sudoperu ili kadi. Operite svog ljubimca na otvorenom ili razmislite o profesionalnom dotjerivanju kućnih ljubimaca. POVEZANO: Navikavanje ljubimca na bebu, pripazite na ove stvari!

Razgovarajte sa svojim liječnikom ako imate pitanja o infekcijama od kućnih ljubimaca. Ako ste zabrinuti za zdravlje vašeg ljubimca, razgovarajte sa svojim veterinarom.

Infekcije koje kućni ljubimci, kao psi i mačke, mogu širiti i kako se zaštiti?


Bolesti koje prenose krpelji mogu se dogoditi kada se krpelji vežu za kućne ljubimce na otvorenom. Koristite proizvode za prevenciju krpelja na kućnim ljubimcima i sigurno uklonite i odložite krpelje što je prije moguće. Ako primijetite da se vaš pas ili mačka češe puno češće nego inače – ne ignorirajte. Krenite veterinaru zajedno.


Djeca najčešće dobiju lišajeve od dodirivanja zaraženih pasa i mačaka. Obično od onih koje vide na cesti. I dok je lijepo pružiti nježnost ipak treba obratiti pažnju i u kakvom se stanju nalazi pas ili maca. Lišaj ćete prepoznati kao suho, ljuskavo okruglo područje s podignutim crvenim neravnim rubom i jasnim središtem.

Campylobacter infekcija koja kod ljudi uzrokuje proljev, bol u trbuhu i groznicu. Može se prenijeti ako primjerice dijete dodirne kakicu s bakterijama u njoj. A zatim poslije prije nego opere ruke stavi ih u usta. To se može dogoditi i dodirivanjem zaraženog ljubimca ili domaće životinje.


Bolest ogrebotina mačaka su bakterijske infekcije koje uključuju natečene limfne čvorove , groznicu, glavobolje i umor. Većina slučajeva događa se tijekom jeseni i zime i obično pogađaju djecu. Vjerojatno zato što je vjerojatnije da će se igrati s mačkama i biti ugrizeni ili izgrebani.

Toksokarijaza: Jaja parazitskog okruglog crva u crijevima pasa i mačaka mogu prijeći iz svoje kakice u tlo gdje se djeca igraju. Zaraženo dijete može imati vrućicu, kašalj ili teško disanje, povećanu jetru, osip ili natečene limfne čvorove.


Toksoplazmoza: Infekcija parazita koji se nalazi u mačjoj kaki obično ne uzrokuje simptome kod zdravih ljudi, ali može uzrokovati ozbiljne probleme trudnicama i njihovoj nerođenoj djeci. Dakle, trudnice i osobe sa slabim imunološkim sustavom ne bi trebale čistiti kutije s pijeskom.

POVEZANO: Jesu li zečevi prikladni kućni ljubimci za djecu?