0-6 mjeseci 6-12 mjeseci Bebe Novorođenčad

Je li sigurno dojiti ako imate gripu?

dojiti ako imate gripu

Dojenje je možda posljednja stvar koju želite učiniti ako imate gripu, i vjerojatno se pitate pitanje – je li sigurno dojiti ako imate gripu? Međutim iako nam je naravno žao ako ste se razboljeli ili se osjećate loše, postoji dobra vijest. A to je da možete normalno nastaviti dojiti svoje dijete. Čak i ako uzimate antivirusne lijekove za simptome slične gripi. 

Majčino mlijeko pruža zaštitu od mnogih bolesti dišnog sustava, uključujući gripu. Dakle, nastavak dojenja može zaštititi vaše dijete od infekcije s kojom se vaše tijelo bori. Zato je najbolje nastaviti dojiti kroz gotovo svaku uobičajenu bolest. Odnosno ako imate prehladu ili gripu, groznicu, proljev i povraćanje, nastavite dojiti normalno. Vaša beba neće se zaraziti putem majčinog mlijeka – zapravo, sadržavat će antitijela kako bi smanjila rizik od dobivanja istih.

Međutim majka sa sumnjom ili potvrđenom gripom trebala bi poduzeti sve moguće mjere opreza kako bi izbjegla širenje virusa na svoje dijete. Dok istovremeno nastavlja davati majčino mlijeko svom djetetu. POVEZANO: Zašto je majčino mlijeko tako dobro za bebu?

Mjere opreza

Iako nastavljate dojiti, dok ste bolesni, zaštitite svoju bebu od što je više moguće od klica. Bebe imaju veći rizik od zaraze gripom i zdravstvenih problema od nje. To znači da radite slijedeće mjere opreza:

  • Perete ruke dobro i često.
  • Nakašljajte se ili kihnite u maramicu umjesto u zrak (a zatim je bacite u smeće).
  • Ograničite bliski kontakt licem u lice s bebom.

Bilo bi dobro kada bi nosili masku tijekom dojenja kako biste izbjegli kašljanje, kihanje ili disanje u bebino lice. To može pomoći u zaštiti vaše bebe i drugih u vašem kućanstvu od bilo kojeg respiratornog virusa koji uzrokuje ove simptome (kao što je primjerice koronavirus), čak i ako to nije gripa.

Ako ste zabrinuti zbog rizika za svoju bebu ili ste previše bolesni da biste dojili, ispumpajte majčino mlijeko i neka netko tko nije bolestan njime hrani vašu bebu. Također, liječnici preporučuju cjepivo protiv gripe  tijekom sezone gripe za bebe i sve ostale od 6 mjeseci i starije. POVEZANO: Savjeti o čuvanju izdojenog majčinog mlijeka

Odmah nazovite liječnika ako vaša beba dobije simptome slične gripi!

POVEZANO: Prehlada kod beba i kako je spriječiti