Djeca

Jesu li zečevi prikladni kućni ljubimci za djecu?

Jesu li zečevi prikladni kućni ljubimci za djecu? Bebe.hr portal

Zečevi su nevjerojatna stvorenja. Imaju izvrstan njuh i njihovo je vidno polje u rasponu od 190 stupnjeva. Uši im ne služe samo da bi mogli čuti stvari oko sebe, već im oni pomažu i u regulaciji tjelesne temperature. Godine 2014. u SAD-u je bilo između 6 i 9 milijuna zečeva koji su kućni ljubimci. Obično ih se gleda kao savršene za tu ulogu – slatki su i briga o njima je relativno jednostavna. Sve što vam treba je kavez, malo piljevine i vaša će se djeca zabavljati satima. Istina, zar ne?

Paaa, možda i ne. U našem društvu postoje velike zablude o zečevima kao kućnim ljubimcima. O psima i mačkama se toliko zna da većina nas shvaća što je potrebno za njihov sretan život. S kunićima je suprotno i zato još uvijek trebamo učiti što je njima potrebno. Prečesto sjede sami u kavezima zaboravljeni i izignorirani. Dijelimo s vama 3 važna saznanja prije negoli se odlučite da zec postane vaš kućni ljubimac.

Ne vole da ih se drži

Podizanje i maženje zečeva oni mogu protumačiti kao napad na njih, a mnogi će koristiti svu moguću silu kako bi pobjegli iz našeg stiska. Drugi će se pak naviknuti, ali ako s njim od početka postupate nježno. Za one koji će uvijek pokazivati dozu straha, djeca neće biti zainteresirana. Dakle, iako u većini slučajeva ne vole da ih se drži u naručju, oni itekako mogu naučiti voljeti ljudski kontakt, ali sa sve četiri noge na podu. Ohrabrite svoju djecu da se spuste na pod i puste zeku da im dođe. To zahtijeva strpljenje, ali je izuzetno korisno, a mnogi zečevi mogu čak i zaspati tako.

 width=

Treba im puno prostora

Većina kaveza za zečeve je potpuno neadekvatna jer zečevima daju vrlo malo prostora za kretanje, a njihove stražnje noge zahtijevaju više. Zečevima je potrebno najmanje 4 sata provedenih van kaveza. Komunicirati sa slobodnim zečićima je nevjerojatno korisno jer oni pokazuju sve vrste pozitivnog ponašanja.

I na kraju, dovođenje zeke u vaš dom

Iako su obično manji od mačaka ili pasa, zahtijevaju jednaku pažnju i predanost kao i oni. Razmislite o provođenju kvalitetnog vremena za zecom tijekom nekoliko dana kako biste stekli dobar osjećaj kakva je njihova osobnost i je li vaš životni stil doista primjeren njihovim potrebama.

 width=

POVEZANO: Kako se zaštiti od infekcije koje kućni ljubimci mogu širiti