0 do 12 tjedana 12 do 24 tjedna 25 do 40 tjedana Trudnice

Promjene na dojkama tijekom trudnoće

Promjene na dojkama tijekom trudnoće

Promjene na dojkama tijekom trudnoće normalne su i dio fiziološkog procesa trudnoće. Hormonalni duo estrogena i progesterona zaslužuje najviše zasluga za promjene i osjetljivost grudi. Ostali čimbenici uključuju (dobro i neophodno) nakupljanje masti, tkiva i mliječnih žlijezda u vašim dojkama, zajedno s povećanim protokom krvi u to područje. Sve ove promjene pomažu vašim grudima da se pripreme za dojenje u samo nekoliko mjeseci.

Promjene na dojkama tijekom trudnoće

  1. Povećanje veličine: Jedna od prvih (i najčešće najdražih) promjena koje mnoge trudnice primijete jest povećanje veličine dojki! Hormoni poput estrogena i progesterona potiču rast žlijezda mliječnih žlijezda i povećanje protoka krvi u područje dojki.
  2. Osjetljivost i bol dojki i bradavica: Povećanje osjetljivosti dojki također je uobičajeno tijekom trudnoće. Dojke mogu postati bolne ili osjetljive na dodir, a to je rezultat hormonskih promjena i pripreme dojki za dojenje. Uz bol i trnce, vaše bradavice mogu stršati više nego inače i biti osjetljivije.
  3. Tamnjenje bradavica i areole: Ako ste poput većine žena, vaša je areola (tamno pigmentirano područje oko bradavica) postala tamnija, veća i moguće točkasta — fenomen koji će se nastaviti kako mjeseci budu prolazili. Vaša areola također će imati Montgomeryjeve kvržice, male kvržice (zapravo uljne žlijezde).
  4. Izlučivanje tekućine iz bradavica: Tijekom kasnijih faza trudnoće, neke žene mogu primijetiti da im se iz bradavica povremeno izlučuje tekućina. Ova tekućina, poznata kao kolostrum, prva je faza mlijeka koje će se proizvoditi nakon poroda. Iscjedak u početku može biti rijedak i vodenast, a kasnije gust i ljepljiv. Kolostrum je hranjiva tekućina koja je bogata antitijelima i korisnim tvarima za novorođenče. Izlučivanje kolostruma ukazuje na to da se dojke pripremaju za proizvodnju mlijeka nakon poroda.
  5. Pojava vena: Budući da se protok krvi povećava tijekom trudnoće, mogu se pojaviti vidljivije vene na dojkama. Ovo je još jedna uobičajena promjena koju neke žene primijete. Moguće je da ćete vidjeti mrežu plavih vena odmah ispod površine kože, koje prenose hranjive tvari i tekućine od majke do djeteta. Koliko je to vidljivo može ovisiti o vašim genima, veličini grudi i tome jeste li bili na operaciji povećanja.

Važno je napomenuti da su ove promjene individualne i mogu se razlikovati od žene do žene. Ako primijetite bilo kakve neobične promjene na dojkama tijekom trudnoće, uvijek je dobro konzultirati se s liječnikom kako biste bili sigurni da su promjene normalne i bezopasne. Također je važno redovito pratiti svoje dojke i obavljati samopregled kako biste otkrili eventualne promjene ili čvoriće koji bi mogli zahtijevati daljnju medicinsku evaluaciju.

POVEZANO: Grudi u trudnoći : promjene prema tromjesečju