Savjeti i njega

Briga o unuku tijekom rastave ili razvoda roditelja

Briga o unuku tijekom rastave ili razvoda roditelja Bebe.hr portal

Za djedove i bake prirodno je biti brinuti o unuku tijekom rastave ili razvoda odnosno o tome kako će se nositi s novim obiteljskim dogovorima.

Kada dođe do rastave ili razvoda, može proći neko vrijeme dok se cijela obitelj ne prilagodi. Za vaše će unuče vjerojatno postojati novi način života. To može biti zbunjujuće vrijeme za njih, i emocionalno i praktično.

 

Pomoći unuku tijekom rastave ili razvoda

Može pomoći znati da su djeca obično dobro ako imaju sigurnu emocionalnu bazu, ohrabrenje, rutinu, zaštitu i podršku roditelja koji ih voli.

 

 width=

 

Postoje i stvari koje možete učiniti kao baka i djed kako biste podržali svoje unuče tijekom rastave i razvoda:

  • Uvijek s poštovanjem govorite o oba roditelja svog unuka i izbjegavajte zauzimati strane. To može pomoći vašem unuku da se dobro osjeća prema svojim roditeljima i da održava dobre odnose s njima.
  • Učinite svoj dom ugodnim i sigurnim mjestom. To možete učiniti tako da se pridržavate poznatih rutina za stvari poput obroka i vremena za spavanje. Komunicirajte smireno i s poštovanjem.
  • Nastavite raditi stvari koje vi i vaš unuk volite raditi zajedno. Kao na primjer, posjećivati ​​park, igrati društvene igre, izlaziti vikendom u kino i tako dalje.
  • Aktivno slušajte kada vaše unuče želi razgovarati o svojim mislima, osjećajima i strahovima. 
  • Pokušajte održati dobre odnose s djetetovim bivšim partnerom ako je moguće. Na primjer, možete dati do znanja da, iako su razdvojeni, vi ste još uvijek tu za svog unuka.
  • Ako doživite bilo kakav sukob s roditeljima svog unuka, pobrinite se da vaš unuk nije upleten. To znači da razgovarate o teškim stvarima kada vaš unuk nije u blizini. I ne tražite od svog unuka da umjesto vas nosi poruke roditeljima i tako dalje.
  • Pokušajte biti pozitivni sa svojim unukom o budućnosti njihove obitelji. Možete pričati o tome kako promjena može biti teška, ali stvari obično postanu bolje. 

POVEZANO: Kako pomoći djetetu koje je izgubilo ili će izgubiti blisku osobu