Djeca Savjeti i njega

Kako pomoći djetetu koje je izgubilo ili će izgubiti blisku osobu

Kako pomoći djetetu koje je izgubilo ili će izgubiti blisku osobu Bebe.hr portal
Posebno je bitno pomoći djetetu koje je izgubilo voljenu osobu ili će izgubiti blisku osobu, kao što je prijatelj ili član porodice. Nivo stresa kod djeteta često je najviši prije ožalošćenja zbog straha i nepoznatog.

Savjetovanje prije smrti daje djetetu priliku da razmisli i razgovara o svojim osjećajima i podijeli svoje brige.

 

Kako pomoći djetetu koje će izgubiti blisku osobu?

 

pomoći djetetu koje je izgubilo

Izrada kutije za sjećanje

Ako roditelj zna da ćete umrijeti, možete napraviti kutiju za sjećanje koju ćete pokloniti svom djetetu ili ju napraviti zajedno.

Memorijska kutija sadrži stvari koje vas oboje podsjećaju na vrijeme koje ste proveli zajedno. Može biti važna veza između vas i vašeg djeteta nakon što odete.

 

Kako pomoći djetetu koje je izgubilo blisku osobu?

 

Razgovarajte o osobi koja je umrla

Tokom žalosti, može pomoći djetetu da priča o osobi koja je umrla, bilo da je to baka, djed, roditelj, brat, sestra ili prijatelj.

Direktna, iskrena i otvorena komunikacija je korisnija od pokušaja da zaštitite svoje dijete skrivanjem istine. Ako ih isključite iz obiteljskih ceremonija bez da ih pitate nakon što je bliska osoba umrla, to bi moglo učiniti da se i osjećaju isključeno.

Ovo također može pomoći vašem djetetu da bude otvoreno prema vlastitim osjećajima i izbjegne zabunu u vezi s onim što se dogodilo.

 

 width=

 

Važno im je da imaju nekoga sa kim mogu razgovarati o toj osobi i podijeliti svoje emocije. To može biti kroz fotografije, igre, kutije za pamćenje ili priče.

S vremenom, djeca mogu početi više govoriti o svom gubitku u različito vrijeme i na različite načine. Mala djeca mogu početi pričati o smrti ili je uključiti u svoju igru, ali to je normalno i predstavlja način da shvate ono što se dogodilo.

 

Napravite kutiju za pamćenje

Ako osoba koja je umrla nije ostavila kutiju za sjećanje, možete je napraviti sa svojim djetetom.

Može uključivati:

  • poklone, školjke sakupljene na plaži, fotografije zajedničkih trenutaka, igračke
  • uspomene zapisane na kartici
  • bilo šta zbog čega se dijete osjeća povezano s tom osobom

POVEZANO: Zašto su obiteljske rutine dobre za djecu