Savjeti i njega Trudnice

Istine i zablude o hrani koje smiju jesti trudnice

Istine i zablude o hrani koje smiju jesti trudnice Bebe.hr portal

Istine i zablude o hrani koje smiju jesti trudnice odnosno mitovi koje buduće mame često čuju o prehrani mogu vam napraviti stres i odvesti vas u krivom smjeru. Donosimo prave istine iza poznatih savjeta.

Kada je riječ o prehrani u trudnoći, razumijevanje koji su ključni hranjivi sastojci najvažniji može vam pomoći da donesete dobar izbor za vas i vaše dijete u razvoju. Stoga krenimo eliminirati beskorisne i lažne informacije odmah!

 

istina i zablude trudnice

Početak zdravijeg hranjenja tijekom trudnoće

MIT BROJ 1 #: Ako niste jeli uravnotežene obroke prije trudnoće, prekasno je.

ISTINA: Bez obzira kada ste promijenili svoje prehrambene navike na bolje, važno je da ste ih napravili i nikako nije prekasno. Važno je jesti ispravno čim saznate da očekujete dijete što znači odabrati zdravije navike za sebe i svoju bebu.

 

Prehrana tijekom trudnoće

MIT BROJ 2 # Bez obzira što jedete, Vaša će beba dobivati sve što joj treba jer će se oslanjati na rezerve hranjivih tvari u vašem tijelu.

ISTINA:  Istraživanja su pokazala da vaša prehrana tijekom trudnoće uspostavlja temelj za zdravlje vašeg djeteta do kraja njegova života. Znači hrana koju konzumirate u trudnoći je kvaliteta prehrane koju vaše dijete prima tijekom ovog važnog razdoblja razvoja. Svojoj bebi možete pružiti snažan, zdrav početak vodeći računa o vlastitom zdravlju i prehrani.

 

Ispijanje čajeva

MIT BROJ 3 # Treba piti što više čaja za čišćenje i detoksikaciju tijela.

ISTINA:  Velika konzumacija čaja (više od 3 šalice dnevno) može ometati apsorpciju folne kiseline. Kao i svemu za vrijeme trudnoće, tako i dok pijete čaj, budite umjereni.

 

istina i zablude trudnice

 

Hrana s “praznim” kalorijama

MIT BROJ 4 # : Bez obzira na vrstu hrane – u umjerenim količinama dobra je tijekom trudnoće.

ISTINA: Unos male količine “praznih” kalorija kao što je hrana s visokim sadržajem šećera kao čokoladice, kolačići i bezalkoholna pića je u redu. Međutim, mnoge buduće majke jedu mnogo više nego od malo. Pokušajte ograničiti svoj unos tako što ćete rjeđe jesti hranu s praznim kalorijama. Ili ako ne možete izdržati onda smanjite količinu koju jedete ili pijete kada žudite za takvim grickalicama.

 

Jesti ribu tijekom trudnoće

MIT BROJ 5 # : Nije sigurno jesti ribu tijekom trudnoće.

ISTINA: Riba ima masti i sadrži visokokvalitetne proteine, omega-3 masne kiseline i druge esencijalne hranjive tvari. Omega-3 masne kiseline u ribi igraju važnu ulogu u razvoju mozga i očiju vaše bebe. Vrijeme najbržeg razvoja neurona i mrežnice javlja se u drugoj polovici trudnoće, uglavnom tijekom trećeg tromjesečja. Na temelju toga, smatralo se da je suplementacija prehrane majke tijekom trudnoće omega-3 masnim kiselinama, posebno DHA, posebno važna.

Međutim određene ribe, kao što su morski pas, sabljarka, i kraljevska skuša, mogu sadržavati visoku razinu žive koja može biti štetna za vašu bebu. Ono što možete sigurno jesti je do 300 grama ribe tjedno s niskim udjelom žive kao što su škampi, losos, som, konzervirana tuna  dok ste trudni. Što znači da ih smijete jesti ali ne više od 2 obroka tjedno ili u većoj količini od 340 grama.

 

POVEZANO: Koje čajeve piti a koje izbjegavati u trudnoći?