Promo Savjeti i njega

Kako se uspješno boriti protiv trudničkih strija i mrlja na koži?

Strije i mrlje na koži

Foto: valuavitaly / Freepik

Trudnoća je divan period u životu žene, u sebi nosite bebu i uskoro ćete se upoznati, a vaša obitelj postat će bogatija za jednog malenog, zanimljivog, novog člana. Tijekom trudnoće stvorit ćete razne uspomene, i generalno, ovog se perioda sjećati kao perioda veselja i radosti. No, trudnoća će sa sobom donijeti i pokoju poteškoću. Neke žene kroz trudnoću i porođaj proći će vrlo lako, druge će na sebi nositi tragove promjena koje su se dogodile u tijelu, i na tijelu. Promjene na koži, strije i hiperpigmentacijske mrlje, najčešće su među njima, i javljaju se kod devet od deset trudnica.

Što su strije, a što hiperpigmentacijske mrlje?

Strije su crveni, ružičasti ili ljubičasti ožiljci koji se mogu pojaviti na trbuhu, bedrima, grudima, bokovima i gornjim dijelovima ruku. Nastaju kao posljedica naglog rastezanja kože i promjena u njezinim dubljim slojevima – točnije u dermisu, koji je građen od kolagena i elastina i zadužen za elastičnost kože (u ovom sloju smješteni su i ogranci malih krvnih žila, kao i folikuli dlaka). Uslijed naglog rastezanja kože, vlakna kolagena i elastina trgaju se i uzrokuju strije, a količina žilica ili upalnih procesa nastalih u tom području, utjecat će na boju ili intenzitet strija. Zato su strije u početku crvene ili ljubičaste boje, a kasnije postaju blijede. 

Uzroci nastanka strija raznoliki su, a dosta su povezani i s genetikom. Za nastanak strija najčešće je zaduženo brzo dobivanje na težini, ali potaknuti ih mogu i hormonalne promjene u tijelu. Pojavljuju se u trećem tromjesečju trudnoće kad se trbuh ubrzano rasteže, beba je sve veća, a tijelo se puni vodom i raste. 

Hiperpigmentacijske mrlje često poznate i kao melazma ili ‘trudnička maska’, česte su tijekom ‘drugog stanja’. Zatamnjeni dijelovi kože (tamnije fleke) koje nastaju u trudnoći, također su dosta uvjetovani genetikom, ali mogu nastati i kao posljedica povećanja razine hormona estrogena i progesterona. Ova promjena može potaknuti prekomjernu proizvodnju melanina, pigmenta koji daje boju koži, kosi i očima, što pak može dovesti do pojave tamnijih mrlja na koži. Melazmi su sklone i osobe s osjetljivom kožom koja će u trudnoći postati još osjetljivija, te će na utjecaj ultraljubičastog (UV) zračenja pri izlaganju suncu, pogoršati hiperpigmentaciju (sunčevo zračenje stimulira melanocite, stanice odgovorne za proizvodnju melanina). 

strije i mrlje na koži
Freepik
Kako spriječiti nastanak strija i mrlja na koži? 

Preventiva je najbolji lijek za strije i hiperpigmentacijske mrlje. Nema proizvoda za koje je znanstveno dokazano da ih mogu spriječiti, ali postoje proizvodi koji mogu usporiti ili preventivno djelovati da ove kožne poteškoće nastanu u manjem obliku. 

Za strije su to ulja i masnije kreme koje potiču elastičnost kože (to neće spriječiti pojavu strija, ali može učiniti vašu kožu mekom), ali i zdrava prehrana, kretanje i vježbanje tijekom trudnoće. 

Protiv nastanka hiperpigmentacijskih mrlja koriste se proizvodi s visokim SPF faktorom, no trudnice bi svakako trebale paziti da se ne izlažu suncu – da nose šešire i odjeću koja će im zaštititi kožu, ne zaboravljaju sunčane naočale, ali i ne izlaze na sunce u vremenu kad su njegove zrake najsnažnije. 

Što kad strije i mrlje već nastanu?

Ni strije, a ni mrlje neće nestati same od sebe nakon što se beba rodi. Iako su posve benigni i bezbolni, ovi ožiljci, posebice oni na licu, veliki su problem za svaku ženu. Ma koliko god pričali o ‘body positivity’ postulatima, i prihvaćanju vlastitog tijela, žene će se rijetko ponositi svojim trudničkim promjenama. One im nerijetko izazivaju osjećaj srama i potrebu skrivanja tijela. Posebice u proljeće i ljeto kad se nosi manje odjeće, a koža je vidljiva. Zato je bitno znati da, uz pravi tretman, disciplinu i kvalitetne proizvode, ovi ožiljci mogu izblijediti i postati manje uočljivi. 

Što ih prije počnete tretirati, rezultati će biti bolji. Strije najbolje reagiraju na tretmane kada su nove i crvene pa nemojte oklijevati. Nježne i učinkovite proizvode protiv strija razvila je NIVEA. Njihov Luminous630 uljni serum za tijelo protiv strija primjetno ih smanjuje te ujednačava ten kože I na taj način strije su gotovo neprimjetne. Ova uspješna formula daje osjećaj glatke kože i 48-satnu hidrataciju te vidljive rezultate u samo dva tjedna. Zvuči obećavajuće! Proizvod je razvijan preko deset godina, a do kreiranja savršene formule isprobano je oko 50.000 molekula. Proizvod djeluje na dublje slojeve kože pa čak i na stare strije koje su ostale na tijelu kao uspomena na period, mršavljenje ili neke druge životne periode. 

Jedini uvjet za ovo fantastično ulje je da se mora se koristiti redovito – jednom dnevno (ne više od toga!), a njegovo djelovanje dodatno će pojačati masaža tijela   ‘štipkanje’ kože, utrljavanje i poticanje cirkulacije. 

Proizvod je testiran na svim tipovima kože, siguran je za trudnice i vaše dijete pa vam ovo može postati dnevni ritual za opuštanje, i poklon koji darujete sami sebi. Što je prijeko potrebno na kraju trudnoće, i u prvim danima života s novorođenčetom. 

Za tvrdokorne strije, ulje možete kombinirati s laserskom terapijom. Isto vrijedi i za hiperpigmentacijske mrlje. Samo će laserska terapija, ali i sastav kozmetičkih preparata biti drugačiji. 

Preferirate li ipak mlijeka I losione NIVEA ima za vas i novi NIVEA Luminous630® body losion s njegujućom formulom za uravnotežen ton kože, s patentiranim sastojkom koji ujednačava razlike u boji kože i smanjuje intenzitet strija te pigmentacijskih mrlja u samo četiri tjedna. Brzo se upija, kožu će nahraniti i hidratizirati, a njezino djelovanje trajat će čak 24 sata. Upotrebljava se jednom dnevno, a namijenjena je svim tipovima kože.

Iako je iz ovoga jasno da tretmani mogu pomoći, važno je napomenuti da vi morate napraviti najvažniji korak za oporavak – voljeti svoje tijelo i svoje promjene. Strije i mrlje nastale su dok ste u sebi nosili voljeno biće, ne dozvolite da vas one promijene. Ponosite se svojim trudničkim uspomenama koji će, njegujete li se redovito, postati ipak malo manje vidljive. 

NIVEA LUMINOUS630 proizvodi za njegu tijela jamče učinkovitost u tretmanima protiv strija i hiperpigmentacijskih mrlja. U slučaju da niste zadovoljni njihovim djelovanjem, NIVEA vam je spremna vratiti novac. Jamstvo povrata novca vrijedi za kupnju izvršenu u razdoblju od 1. 4. do 31. 5. 2024. Moguće ju je ostvariti u periodu od 15. 4. do 30. 6. 2024. uz važeći račun i ispunjen obrazac na www.nivea.hr