Savjeti i njega

Liječenje postporođajne depresije

Liječenje postporođajne depresije Bebe.hr portal

Kada je u pitanju liječenje postporođajne depresije, najčešća prepreka za majke, i očeve, je sram i šutnja. Žene pogotovo često ne govore o simptomima depresije koje doživljavaju. Stigma mentalnog zdravlja i ideja da bi novopečene majke trebale biti presretne dodatno pridonose tome.

Ono što bi ljudi trebali znati je da je prilagodba novopečenim roditeljima jako teška — a depresija nakon poroda vrlo je česta. Učinkovito liječenje može puno pomoći. Dakle, nemojte se bojati razgovarati s nekim ako ste pod stresom, tužni, razdražljivi, preopterećeni i/ili depresivni. Čak i ako mislite da je to “samo” baby blues, malo dodatne podrške može ići uz to.

POVEZANO: Razgovarajmo o tome: Postporođajna depresija

 

Liječenje postporođajne depresije

Ako sumnjate da imate postporođajnu depresiju, odmah se obratite svom liječniku. Iznimno je važno potražiti stručnu pomoć, čak i ako niste sigurni jeste li depresivni ili se nosite s dugotrajnim baby bluesom. Liječenje može napraviti veliku razliku u kvaliteti vašeg života i zdravlju vašeg djeteta. A samo liječnik može točno dijagnosticirati postporođajnu depresiju.

Liječenje postporođajne depresije ovisi o simptomima, dijagnozi i ozbiljnosti stanja. Dok je podrška drugih često dovoljna da pomogne ženama da se vrate normalnom funkcioniranju ako imaju blagi baby blues, pravi PPD obično treba službeni tretman od stručnjaka za postporođajnu depresiju kako bi se riješio.

Ako osjećate da su vaši simptomi sve intenzivniji i/ili da vam ometaju život, odmah potražite pomoć.

Opcije liječenja mogu uključivati ​​lijekove, psihoterapiju, grupe podrške i još mnogo toga. Zatražiti podršku obitelji i prijatelja također je ključno. Posebno za pomoć u brizi za svoju bebu dok se pridržavate protokola liječenja koji vam je propisao liječnik.

 

Terapija

Psihoterapija uključuje razgovor sa stručnjakom za mentalno zdravlje kao što je psihijatar, psiholog ili socijalni radnik. Ovaj tretman često uključuje razvoj novih vještina suočavanja koje vam mogu pomoći da bolje upravljate svojim simptomima. Terapija također može riješiti sve emocionalne probleme koji mogu utjecati na vaše mentalno zdravlje.

Uobičajene vrste psihoterapije koje se koriste za liječenje postporođajne depresije uključuju kognitivno-bihevioralnu terapiju (CBT) i interpersonalnu terapiju (IPT). CBT se usredotočuje na promjenu nezdravih obrazaca razmišljanja i ponašanja, dok IPT pomaže ljudima razumjeti i promijeniti problematične odnose.

 

Liječenje postporođajne depresije

 

Lijekovi

Liječenje postporođajne depresije lijekovima često uključuje upotrebu antidepresiva. Antidepresivima može trebati nekoliko tjedana da budu učinkoviti, a možda ćete morati isprobati nekoliko lijekova prije nego što pronađete onaj koji vam pomaže. Vaš liječnik će odrediti koja vrsta lijeka i doza su pravi za vas. Ako dojite, liječnik će vam propisati lijek koji je siguran za vašu bebu .

U 2019., lijek Zulresso (breksanolon) postao je prvi lijek koji je odobrila FDA posebno za liječenje postporođajne depresije. Ostali antidepresivi su odobreni za liječenje depresije općenito.

 

Savjeti za još uspješnije liječenje postporođajne depresije

  • Ne krivite sebe!
  • Prihvatite i zatražite pomoć drugih.
  • Jedite zdravu hranu.
  • Vježbajte. Studije pokazuju da mogu smanjiti simptome PPD.
  • Izađite iz kuće. Idite u dugu šetnju.
  • Uzimajte si odmor, neka netko drugi bude uz bebu u to vrijeme.
  • Kupajte se u pjenušavoj kadi, idite na masažu ili rezervirajte frizuru.
  • Razgovarajte s drugim ženama koje su prošle isto iskustvo.