Savjeti i njega

Mama ŠČ – pripreme za Euroviziju

Mama ŠČ

Mama ŠČ glazbeni je broj koji će ove godine Hrvatsku predstavljati na Euroviziji, a za nju je zaslužan kultni bend Let 3. Kada se Let 3 ove godine pojavio na hrvatskom natjecanju za pjesmu Eurovizije, Dori, dio građana bio je zgrožen. Pogotovo scenskim nastupom ovih umjetnika. Dok je pak drugi dio publike bio apsolutno oduševljen.

S obzirom na činjenicu da je Mama ŠČ odnijela pobjedu na natjecanju čini se kako javno mnijenje definitivno ide u korist Letu 3. Specifični kostimi, scenografija i tekst pjesme prepun aluzija na trenutno stanje u svijetu osigurali su im pobjedu. Ali i neviđeni publicitet.

Naime, Mama ŠČ pjesma je o kojoj se ne priča samo unutar granica Lijepe Naše već i u inozemstvu. Mnogi stranci pokušavaju odgonetnuti kako bi zvučao prijevod ove pjesme na njihov jezik. Kao i što točno Let 3 ovom pjesmom želi poručiti.

Na društvenim mrežama je nedugo nakon njihove pobjede na Dori počelo razglabanje o prirodi teksta pjesme. I pokušaji prijevoda na različite jezike koji su nerijetko veoma smiješni. Glavno pitanje koje si velika većina javnosti postavlja jest: ŠTO je ŠČ, ŠTO predstavlja TRAKTOR, i TKO JE MAMA?

Poslušajte video : Mama ŠČ

Profesor s Fakulteta političkih znanosti dao je svoje tumačenje stihova

ŠČ ( ruski Щ) pjesma Let3 o putinovskoj (‘Majci’) Rusiji, najprimjereniji je estetsko-glazbeni hrvatski odgovor za pjesmu Eurovizije na tekuću rusku agresiju.

Pa da malo dešifriramo tekst. ‘Mama’ se stalno ponavlja u pjesmi: ‘Mama kupila traktora, Mama ljubila morona’. ‘Mama’ kao Majka Rusija, a Белару́с (Bjelorus) je inače model traktora. Majka Rusija (pod)kupila Traktor (Bjelorusiju) iz koje je također pokrenuta agresija. I iz koje se zlo također širi (slično godinama ‘kupuju’ koga god mogu. Inače, Putin je nedavno dobio od Lukašenka traktor za rođendan. Ukratko, Majka Rusija voli morona – Putina – malog krokodilskog psihopata, koji prijeti armagedonom, zbog kojeg mali čovjek odlazi u rat.

Tako to otprilike lirski vide Let3, jedini na hrvatskoj sceni koji su na simboličko-sarkastičan način opjevali rusku agresiju koja oblikuje sudbinu Europe. Nedavno, u jednom od intervjua, kad su se pojavili u TV studiju s raketama na kojima je pisalo ‘Lenjin’, izjavili su da je Putin ‘primjer bahatluka koji misli da je planeta njegova igračka’. Tako govori band s lijevog spektra dok mnogi drugi šute! A što se tiče ostalih pjesama, uglavnom prilično isprazne i izlizane jadikovke o ljubavnim patnjama…a za to je bolje otvoriti ‘Patnje mladog Werthera’,” rekao je profesor Cvijanović.

Reakcije

S obzirom na to da su i mnogi drugi pomislili kako je pjesma zapravo jasna anti-ratna poruka i direktna kritika Putinove politike i invazije na Ukrajinu, ne čudi da su pojedinci smatrali kako bi Hrvatsku trebalo diskvalificirati s Eurovizije zbog političkog sadržaja. Već u prvim minutama nakon njihove pobjede pojavile su se glasine kako bi EBU, krovna europska televizijska organizacija, mogla diskvalificirati “Mamu ŠČ”. No BBC-jev suradnik i osnivač najznačajnije svjetske stranice posvećene vijestima o Eurosongu – Wiwibloggsa, vijetnamsko engleski novinar William Lee Adams kaže kako je EBU već dozvolila brojne političke pjesme. Dakle, ova godina ne bi trebala biti iznimka.

A što vi mislite? Kako se vama sviđa “Mama ŠČ”?

POVEZANO: Naš DNK utječe na sposobnost da čitamo misli i emocije gledajući druge u oči