Savjeti i njega

Teške teme i razgovori s partnerima

Teške teme i razgovori s partnerima Bebe.hr portal

Teške teme i razgovori dio su svakog odnosa, a ponekada se oni, nažalost, moraju odvijati i za vrijeme trudnoće. Ako trebate imati težak razgovor sa svojim partnerom, svakako odvojite više vremena.

Odaberite dobro vrijeme za razgovor – kada znate da ćete oboje biti mirni i moći ćete razmišljati o svemu. Ako imate djecu, bilo bi dobro pobrinuti se da nisu u blizini. Bit će lakše razgovarati bez ometanja.

 

Teške teme zahtijevaju posvećenost i vrijeme

Budite spremni biti strpljivi jer bi razgovor mogao potrajati. Budite iskreni o tome kako se osjećate. Slušajte što vaš partner govori i razmislite o tome. Prihvaćanje partnerovih razlika može vam pomoći da budete strpljiviji i puni razumijevanja. Također, nemojte zaboraviti da postoji mogućnost da ste u krivu.

 

 width=

 

Vi i vaša partner ili partnerica sigurno ćete imati različite poglede na neke stvari. I to je sasvim normalno. Vaš odgoj će utjecati na to kako se osjećate i na vaše ideje o tome kako veze funkcioniraju. Kao i kako odgajati djecu. Moguće je da ćete imati vrlo različite stilove roditeljstva.

U redu je ne slagati se i može vam pomoći da težite kompromisnim odlukama koje će zadovoljiti vas oboje. Bit će pametno na početku se dogovoriti koje situacije će biti vaša domena, a koje od partnera/partnerice.

Tijekom razgovora usredotočite se na konkretan problem koji vas muči. Važno je dati partneru do znanja kako se osjećate, ali ostanite usredotočeni na glavni problem o kojem želite razgovarati. Usredotočite se na to kako biste željeli da stvari budu; ne na ono što smatrate da je vaš partner učinio krivo.

Korištenje izjava „ja“, kao što je „uzrujan sam kad…“ drugoj osobi lakše je nego čuti kritiku na račun ponašanja. Ako možete biti fleksibilni prema potrebama partnera, veća je vjerojatnost da će i oni biti fleksibilni prema vama.

Određivanje onoga što vam je najvažnije, a što najmanje važno može vam pomoći u pregovaranju. Ako se stvari previše zahuktavaju, zatražite time-out. Vratite se problemu kada se oboje smirite.

POVEZANO: Odluka o djetetu: Što kada partner ne želi dijete?