0 do 12 tjedana 12 do 24 tjedna 25 do 40 tjedana Trudnice

Što izbjegavati kada kupujete obuću u trudnoći?

Što izbjegavati kada kupujete obuću u trudnoći? Bebe.hr portal

Kupovati obuću u trudnoći posebno je izazovan zadatak za one buduće majke koje i inače imaju problem s natečenim zglobovima. Ovaj problem u trudnoći se može i pogoršati pa je iznimno važno pronaći obuću u kojoj ćete se osjećati udobno i koja će vam potpuno odgovarati. Vaše cipele više ne nose samo vas, one nose i i vas i bebu!

Kod kupnje obuće u trudnoći, morate imati na umu nekoliko stvari. Težina cijele druge male osobe u vama dodatno opterećuje vaše cijelo tijelo, uključujući stopala. To uzrokuje naticanje zbog kojeg se vaše noge mogu osjećati teškima što zatim uzrokuje bol.

Najbolje trudničke cipele fleksibilne su kako bi se prilagodile fluktuacijama u oteklinama i strukturirane tako da smanje dio pritiska. Naticanje često nije jedini problem. Hormoni u ovom razdoblju potiču vaše ligamente da olabave, što može uzrokovati spuštene svodove (tzv. ravna stopala). Imajući to na umu, najbolje cipele za trudnoću također nude podršku za luk.

Tijekom trudnoće vaša stopala mogu narasti za pola ili cijeli broj cipela!

Također ćete htjeti privremeno umiroviti svoje potpetice. Što dalje idete, to je vaša ravnoteža ugroženija, stoga preskočite štikle kako biste izbjegli padove.

 

Obuća koju treba izbjegavati tijekom trudnoće

 width=

 

Cipele koje ne drže stražnji dio stopala

Iako bi stilovi cipela poput mokasinki bez leđa i klompi mogli biti udobna opcija, u stvarnosti ovaj dizajn i nije najudobniji. Vaša stopala podupiru papuču što se vidi pri svakom koraku. Iako su papuče sasvim u redu za kratkotrajnu upotrebu, čvršće cipele koje podupiru vaš svod i stopalo bolja su opcija za dulje nošenje.

Štikle

Većina žena odustaje od visokih potpetica tijekom prvog tromjesečja. Povećanje trbuha može poremetiti ravnotežu, otežavajući hodanje u visokim petama. Izbjegavate nošenje bilo koje cipele koja ima visoke potpetice. S druge strane, ni potpuno ravna obuća nije idealno rješenje. Malo povišenje stavlja manje napetosti na Ahilovu tetivu pa ćete se u takvim cipelama osjećati ugodnije.

 

Japanke

Ove ležerne natikače mogu biti gore za vaša stopala od hodanja bez cipela. Kada nosite japanke, vaši nožni prsti moraju stalno hvatati japanku pri svakom koraku, što bi moglo uzrokovati ili pogoršati čukljeve.

 

Ravne cipele

Ženske sandale trebale bi imati pomalo blagu petu – do 2 cm u odnosu na prednju stranu. Bitno je i da je sandala ili cipela dovoljno široka na prednjem dijelu stopala. Ali i da trake sandale nisu previše labave kako bi se izbjegle ozljede. Pazite da cipela također nije labava u sredini. Ako se lako savija, nemate odgovarajuću potporu u svodu, što će rezultirati bolovima u stopalu.

POVEZANO: 4 korisna trika za odjeću za trudnice!