Planiranje trudnoće Savjeti i njega Trudnice

Kućni budžet: razmislite o slijedećem prije dolaska bebe

Kućni budžet: razmislite o slijedećem prije dolaska bebe Bebe.hr portal

Jednom kada dobijete dijete činjenica je da će se vaš kućni budžet znatno promijeniti. Vaš život i vaš novčanik više nikada neće biti isti.

Troškovi se počinju zbrajati čim zatrudnite. Upravo zato, planiranje trudnoće i obitelji iznimno je važan korak koji morate sagledati i s financijske strane. Lakše je i mudrije planirati dijete kada ste riješili stambeno pitanje ili kada se nalazite u stabilnom financijskom razdoblju. Pogotovo ako oba partnera rade. Prije nego se odlučite za dijete budite svjesni toga da ono košta – što je starije to više.

Ipak, postoje stvari koje možete učiniti prije rođenja, a koje će vam olakšati da osigurate dovoljan kućni budžet za sebe i svoje novorođenče.

 

Proučite svoje financije prije zasnivanja obitelji i poduzmite ove neophodne radnje

Kućni budžet

 

  • Napravite temeljitu, realnu procjenu proračuna

Odredite kakvu si vrstu doma možete priuštiti ako će vam trebati više prostora kada beba stigne. Kao i koju ćete opremu za bebu željeti i kakva će vam skrb za djecu biti potrebna. Vježbajte živjeti unutar novog obiteljskog proračuna prije nego što beba zaista stigne.

  • Ažurirajte ili napišite svoju oporuku

Morat ćete imenovati skrbnika za dijete (i buduću djecu), te napraviti financijske aranžmane za njih ako vi i vaš partner niste u blizini. Zakonski, ne trebate odvjetnika da napišete oporuku, ali nije loša ideja angažirati odvjetnika koji će ovjeriti oporuku i dati vam pravni savjet. Iako možda mislite kako vam se ništa neće dogoditi, bilo bi dobro da svoju djecu osigurate još i prije njihova rođenja. Sve kako ne bi imala većih problema u slučaju vaše iznenadne pogibije.

  • Nabavite životno osiguranje

Jednako važno kao i oporuka i za slučaj da se dogode neočekivani obrati ono što biste sigurno željeli je da vaše dijete bude financijski osigurano. Polica životnog osiguranja može pomoći u pokrivanju brige o djeci i kada vas ne bude.

  • Provjerite svoje račune

Osim uplaćivanja životnog osiguranja, također bi bilo pametno provjeriti svoje trenutno financijsko stanje. Osim računa u banci, znajte koliko novca imate ušteđenog „u čarapi“, koliko u nekretninama ili zemljištima.

  • Napravite plan štednje za svoju bebu

I prije nego vaše dijete dođe na svijet dogovorite se koliko ćete novca mjesečno uplaćivati kako biste mu omogućili mirno studiranje i mladenački život. Iako vam se u ovom trenutku to ne čini potrebnim, vjerujte da će vrijeme proletjeti.

POVEZANO: Samohrani roditelj? Pročitajte kako dovesti financije u red!