0-6 mjeseci 1. godina 2. godina 3. godina 6-12 mjeseci Bebe Djeca Novorođenčad Savjeti i njega

Umirujući kućni pripravci za liječenje ugriza od buba kod kuće

Umirujući kućni pripravci za liječenje ugriza od buba kod kuće Bebe.hr portal

Liječenje ugriza od buba kod djece bit će nešto s čime ćete se neminovno sresti mnogo puta u životu, posebno u ljetnim mjesecima. Te male štetočine zavlače se u sve kutke vašeg doma, a nebrojeno ih je mnogo u prirodi. Stoga se nemojte začuditi ako vaše dijete bude izbodeno nakon trčanja i skakanja po igralištima.

Dobra je vijest da su većina ugriza bezazleni pa ćete ih moći liječiti s kućnim pripravcima i neće biti potrebe za odlaskom liječniku. Tu, naravno, isključujemo slučajeve djece koja su alergična na ugrize određenih kukaca.

 

Liječenje ugriza od buba umirujućim pripravcima koje svatko ima kod kuće

Za sužavanje krvnih žila upotrijebite led. On će smanjiti širenje histamina koji izaziva alergijsku reakciju i trenutno ublažiti naticanje. Svakih nekoliko sati, prema potrebi, stavite vrećicu s ledom ili vrećicu smrznutog graška na mjesto uboda na 15 minuta.

Idući kućni lijek za borbu protiv ugriza nešto je što svi imamo kod kuće – ocat. Kiselost octa neutralizira otrov pčela (i meduza), smirujući osjećaj peckanja. Bijeli ili jabučni ocat razrijedite s istom količinom vode i vatom nanesite na oboljelo mjesto.

Još jedan kućni lijek koji je teško moguće da ga nećete uvijek imati u kuhinji jest mlijeko. Proteini u mlijeku smiruju upalu te smanjuju crvenilo i oteklinu. Primijenite ga na područje ugriza vatom.

 

 width=

 

Zeleni čaj ima protuupalna svojstva koja će pomoći da se ugriz brže smanji. Pohranite natopljene vrećice zelenog čaja u vrećicu u hladnjaku tako da se ohlade kada vam zatrebaju. I nanesite ih izravno na ugriz. Ovo je lijek koji možete pripremiti unaprijed i imati ga spremnog u slučaju budućih ugriza.

Bosiljak i matičnjak biljke su poznate po ublažavanju uboda kukaca. Bosiljak je prepun spojeva mentola i kamfora koji stvaraju osjećaj hlađenja koji pomaže u uklanjanju svrbeža. Matičnjak je prirodni antihistaminik koji pomaže u ublažavanju svrbeža. Zgnječite listove bosiljka u pastu i nanesite je izravno na ugriz koji zatim trebate pokriti zavojem. Svježi list matičnjaka također zgnječite i primijenite na ranu – bol i svrab bi trebali ubrzo nestati.

Dodatno: Ako imate dovoljno listova matičnjaka, napunite vrećicu i zavežite je na slavinu svoje kade, a zatim pustite da topla voda teče kroz vrećicu dok se kada puni. Neka vaše dijete uđe u kadu i okupa se kako biste ublažili sveopći svrbež.

POVEZANO: Vodič za liječenje posjekotina vašeg djeteta