Savjeti i njega

Kako imati što manje vidljiv ožiljak od carskog reza?

Kako imati što manje vidljiv ožiljak od carskog reza? Bebe.hr portal

Ožiljak od carskog reza katkada može biti velik i izgledati prilično neugledno pa se mnoge žene pitaju kako da riješe taj problem.

Kao prvo, morate biti svjesni da će ožiljak svakako ostati na vašem trbuhu. Ali ovisno o tome kako se brinete o njemu tijekom zarastanja izgledat će bolje ili lošije, bit će više ili manje vidljiv.

 

Umanjiti ožiljak od carskog reza možete ako pratite ove upute

1# Ono što vjerojatno znate jest da je osnovni savjet to da svoj ožiljak trebate održavati čistim. Jednom dnevno (kada se tuširate), pustite da vam sapunica kaplje niz ranu. Ono na što biste trebali paziti jest da ožiljak ne ribate snažno. Kada ste gotovi, nježno osušite područje tapkajući čistim ručnikom.

2# Prozračite ožiljak jer zrak potiče zacjeljivanje ozljeda na koži, pa kad god je to moguće, izložite svoj ožiljak zraku. To možete učiniti na primjer tako i da noću nosite široku haljinu kako bi zrak cirkulirao.

 width=

 

3# Svog liječnika pitajte je li za vaš konkretan slučaj bolje nanositi preparate na ranu ili možda ipak pustiti ožiljak da zacijeli sam? Možda je moguće upotrijebiti mast i prekriti ožiljak. Iako neki liječnici smatraju da je bolje ne nanositi ništa i ostaviti ranu nepokrivenu.

4# Držite se dogovorenih termina. Ako je vaš rez bio zatvoren šavovima koji se ne otapaju, svakako idite na kontrolne postnatalne preglede kako bi vam ih liječnik mogao ukloniti. Vrijeme i učestalost posjeta liječniku mogu biti drugačiji, pa razgovarajte sa svojim liječnikom o tome kada doći nakon poroda.

5# Vježbanje u ovoj fazi nije najpametnija ideja. Ostavite ga za vrijeme kada vaš ožiljak u potpunosti zacijeli. Prije početka vježbanja zatražite mišljenje od svog liječnika.

6# Izbjegavajte savijanje i uvijanje tijela ili pravljenje naglih pokreta što je više moguće i nemojte podizati ništa teže od vaše bebe.

7# Krećite se. Samo zato što trenutno ne možete trenirati za maraton ne znači da ne možete ostati aktivni. Povećan protok krvi, zapravo, pomaže zacjeljivanju. I smanjuje vaše šanse za razvoj duboke venske tromboze ili DVT (krvni ugrušak koji je češći tijekom trudnoće i postporođajnog razdoblja). Kad budete spremni, ubacite bebu u kolica i prošećite svojim susjedstvom. Ne naprežite se previše, hodajte polaganim tempom i uživajte. Bitno je kretati se bez velikog napora.

POVEZANO: Ožiljci od carskog reza: Kako izgledaju, koliko su veliki i što još trebate znati