Kutak za tate Savjeti i njega

Utjecaj očeva na razvoj društvenih vještina djeteta

Utjecaj očeva na razvoj društvenih vještina djeteta Bebe.hr portal

Utjecaj očeva na razvoj društvenih vještina djeteta je podcijenjen, a zapravo je vrlo važan. Za odnos djeteta s vršnjacima i prijateljima, i njihov kapacitet za rješavanje sukoba roditelji su ključni, a očevi igraju veliku ulogu.

Sudjelovanje očeva u socijalnom i emocionalnom učenju počinje ranom privrženošću dojenčadi. Sigurna privrženost s očevima, kao i majkama u djetinjstvu ostavlja dugoročne koristi u smislu društvenih vještina. To je početak dugotrajnog, kontinuiranog procesa koji dovodi do drugih obrazaca interakcija, osobito tijekom igre.

 

 width=

 

Dječja igra s očevima često je fizički kontekst u kojem djeca razvijaju društvene vještine koje su im potrebne za sklapanje i održavanje prijatelja. 

U studijama u kojima su promatrali očeve koji su odgovarajuće reagirali na potrebe svoje djece, zamijećen je veći uspjeh djece u društvenim odnosima. Primjerice ako je dijete bilo previše neposlušno, izrazi lica tata su govorili djeci da bi trebali ublažiti svoje ponašanje. Na taj način djeca su naučila kako prepoznati i proizvesti emocionalne znakove za upravljanje odnosima. Znali su kako izbjeći da postanu previše ljuti, tužni ili ravnodušni i kako zadržati svoje emocije na razinama koje nisu previše iscrpljujuće. 

 

Utjecaj očeva na razvoj društvenih vještina djeteta

 

Snažne, zdrave privrženosti, naravno, nisu ograničene na očeve. Djeca koja su čvrsto vezana za svoje majke i očeve obično očekuju da će svijet biti pozitivno mjesto. Majke su vrlo važne za dječji emocionalni razvoj međutim, njihovi doprinosi često imaju drugačiji oblik. Veća je vjerojatnost da će pružiti jezik emocija i isporučiti ga u didaktičkom/nastavnom formatu. Očevi su skloniji pružiti svoje socijalno i emocionalno učenje u kontekstu interakcije/igre i u manje lingvističkom obliku.

Desetljeća rada pokazuju veliki utjecaj očeva na razvoj društvenih vještina djeteta. I da djeca uče o životu kroz interakciju roditelja. Ako roditelji nakon svađe stvari riješe na konstruktivan način, djeca će biti bolja i sposobnija upravljati vlastitim emocijama.

POVEZANO: Kako postaviti roditeljski nadzor na Android uređajima