0-6 mjeseci 6-12 mjeseci Bebe Novorođenčad

Kada bebe počinju sanjati?

Kada bebe počinju sanjati? Bebe.hr portal

Znanost ne može točno odrediti kada bebe počinju sanjati i koje slike stvara bebin mozak tijekom sna, međutim istraživači mogu promatrati biološke procese koji su povezani sa sanjanjem. A glavni među njima je brzo kretanje očiju što je primarna karakteristika REM faze spavanja. Faze u ciklusu spavanja tijekom koje ljudi najvjerojatnije sanjaju.

 

Znači kada bebe počinju sanjati?

bebe počinju sanjati

 

Jasno je da, na temelju ultrazvuka fetusa u stvarnom vremenu, bebe u maternici doživljavaju tipične cikluse spavanja koji uključuju razdoblja REM i ne-REM spavanja. Znanstvenici su otkrili da se brzo pomicanje očiju može uočiti između 28. i 30. tjedna trudnoće. I da se razdoblja REM faze sna povećavaju kako je trudnoća napredovala.

Znači li to da fetusi sanjaju? 

Dakle, moguće je, ali potpuno spekulativno, da fetus može sanjati tijekom REM faze sna. I da ti snovi mogu uključivati ​​iskustva maternice kao što su glasovi roditelja i taktilni osjeti. To bi moglo pomoći u njihovom kodiranju u mozgu i dati novorođenčadi kognitivnu prednost.

 

Ciklusi spavanja

 width=

 

Ciklusi spavanja novorođenčeta mogu trajati samo 45 minuta s razdobljima budnosti između njih. Iako su ciklusi kratki, još uvijek sadrže razdoblja REM spavanja i dubljeg ne-REM sna. Kako bebe rastu, ciklusi spavanja postaju dulji sve dok ne dobiju tipičnije cikluse od 90 minuta s razdobljima budnosti između.

REM ciklusi spavanja kod beba jednako su ključni za razvoj mozga kao što su bili u maternici. Ali također su daleko slađi za promatranje. 

 

Kako prepoznati REM fazu spavanja?

Roditelji bi mogli primijetiti REM spavanje dok gledaju bebu kako spava. Karakterizirana je time što oči izgledaju kao da skaču naprijed-natrag i gore-dolje iza kapaka. Zajedno s tim pokretima očiju, roditelji bi mogli vidjeti kako njihova beba sisa ili se čak smiješi. To mogu biti pokazatelji da dojenče sanja.

Bebe imaju mnogo toga za sanjati s ogromnom količinom podataka koje moraju primiti i obraditi dok su budne. Moguće je da bebe sanjaju lica i glasove svojih roditelja. Moguće je da sanjaju okruženja u kojima su proveli vrijeme tijekom dana. Moguće je čak i da sanjaju dojenje

Međutim REM faza sna nije osobito duboka, možete se lako probuditi iz nje. Dakle, ako ćete gledati svoju bebu kako sanja, činite to tiho.

POVEZANO: Prepoznavanje govora tijela bebe