Planiranje trudnoće Savjeti i njega

Želite zatrudnjeti? Prepoznajte znakove ovulacije

Želite zatrudnjeti? Prepoznajte znakove ovulacije Bebe.hr portal

Jasno vam je da ćete najvjerojatnije biti plodni u vrijeme ovulacije, ali kako biti siguran da smo u periodu ovulacije? Donosimo znakove kako prepoznati i izračunati točno vrijeme.

 

Računanje

Ukoliko planirate zatrudnjeti odbrojavanjem 14 dana unatrag od dana kada očekujete sljedeću menstruaciju je procijenjeno vrijeme ovulacije. Ako je vaš ciklus dugačak 28 dana, a mjesečnica vam je redovita, vaša bi sljedeća menstruacija trebala početi 28 dana od prvog dana posljednje menstruacije.
Međutim, duljina normalnih ciklusa može varirati od 21 do 35 dana. Neke žene ovuliraju otprilike isti dan svakog ciklusa, ali za druge je vrijeme teško odrediti.

 

ovulacije

 

Vaš plodni period uključuje dan ovulacije i pet dana prije, ali imajte na umu da je veća vjerojatnost da ćete zatrudnjeti tijekom posljednja tri dana ovog vremenskog okvira. Imajte spolni odnos dva ili tri dana prije ovulacije.
Može biti teško znati kada ovulirate. Ukoliko sami niste sigurni u vlastiti izračun, postoje i online kalkulatori koji vam mogu pomoći izračunati kada ćete ovulirati.

 

Znakovi da možda ovulirate

 

Gotovo sve žene pokazuju slijedeća tri simptoma ovulacije:

  • promjene bazalne tjelesne temperature,
  • promjene cervikalne sluzi
  • promjene cerviksa

 

Promjene bazalne tjelesne temperature

Vaša bazalna tjelesna temperatura je vaša najniža tjelesna temperatura u razdoblju od 24 sata. A znak ovuliranja je povišenje bazalne tjelesne temperature.

Promjene cervikalne sluzi

Cervikalna sluz je vaginalni iscjedak koji ponekad nađete u donjem rublju. Tijekom nekoliko dana prije ovulacije i neposredno nakon, možete primijetiti povećanje cervikalne sluzi i promjenu njezine teksture. Cervikalna sluz biti će teksture poput bjelanjaka.

 

Promjene na vratu maternice

Tijekom ovulacije, vaš cerviks je otvoreniji, viši, mekši i vlažniji

ovulacije

 

Ostali znakovi ovulacije:
  • Osjetljivost dojki
  • Blagi grčevi ili trnci u trbuhu, može doći i bol u leđima
  • Blage mrlje (može se javiti i mali vaginalni iscjedak)
  • Pojačan osjećaj mirisa
  • Promjene u apetitu ili raspoloženju
  • Nadutost i zadržavanje tekućine
  • Pojačan seksualni nagon (može te se osjećati i fizički privlačnije, i više koketirati)

Posjetite svog liječnika, odbacite nezdrave navike i počnite uzimati folnu kiselinu prije nego što počnete pokušavati zatrudnjeti. Seksualni položaj i ženski orgazam ne utječu na vaše šanse za trudnoću.

 

ovulacije

Kompleti za predviđanje ovulacije

Ukoliko želite biti sigurni u točne dane možete se odlučiti za komplet koji vam pokazuje rezultat u danima prije ovulacije. Na ovaj način možete planirati unaprijed spolni odnos sa partnerom ako želite zatrudnjeti.

Postoje dvije vrste kompleta:

Testovi urina: Ovo je najčešće. Test pokazuje kada je vaša razina luteinizirajućeg hormona (LH) porasla, što obično znači da će jedan od vaših jajnika uskoro otpustiti jajnu stanicu. Neki testovi mjere razinu drugog hormona, estron-3-glukuronida (E3G), koji također raste oko vremena ovulacije.

Testovi sline: Uz test sline, pomoću mikroskopa uočite uzorak u osušenoj slini koji ukazuje na porast estrogena koji se događa u danima prije ovulacije.

Kompleti su dostupni u ljekarnama ili online bez recepta.

POVEZANO: Zatrudnjeti tijekom menstruacije? Moguće je!