Trudnice

7. tjedan: Prvi pregled

7. tjedan: Prvi pregled Bebe.hr portal

Napredovali smo do veličine zrna šipka, a ručice i nožice postaju sve više uočljive. Iako se to sve još čini jako maleno, fascinantno je kojom brzinom raste.
Prvi pregled je trebao biti točno u 8. tjednu, grčevi i blaga sukrvica su me previše brinuli i prebacila sam termin na nekoliko dana ranije.
Kao veliki paničar, imala sam najcrnije scenarije u glavi, a jedan od njih je da srce nije počelo kucati. Drugi su bili nešto blaži, a uključivali su strogo mirovanje s kojim se ne bih znala nositi.
Na prvom pregledu ginekologica je utvrdila trudnoću i trajanje trudnoće. Jedno malo srce je već veselo kucalo i sve je u najboljem redu. Osim trudnoće koja je skroz uredna, provjerila je i jajovode. U jako rijetkom situacijama se zna dogoditi blizanačka trudnoća s tim da se jedan zametak uspješno ugnijezdi u maternici, a drugi ostane izvan nje i može doći do ozbiljnih komplikacija.
Beba je veličine čak 5,1 mm i izgleda kao mala točkica. Zvonimir, naravno, nije uočio ništa na slici ultrazvuka koji sam mu poslala.

Prenatalni vitamini

Liječnica mi je preporučila vitamine koji sadrže folnu kiselinu, a odabrala sam one s dodatkom željeza i omega 3 masnih kiselina.
Za trudnice se preporučuju nutrijenti koji su potrebni za održavanje zdrave trudnoće: folna kiselina, vitamin B12, vitamin C, vitamin D, vitamin A, kalcij, cink, magnezij i željezo.
Rukovodila sam se preporukom farmaceuta i odabrala one od kojih trudnice imaju najmanje mučnina. Krenule su lagane mučnine, ali ne kao jutarnje mučnine i povraćanje nego kao blagi osjećaj prejedenosti nakon većih obroka i kao manjak apetita.

Jedino razočaranje koje sam danas doživjela je jedno dijete manjka. Naime, jako sam željela blizance. jasno mi je da ne znam što to znači i da je navodno puno teža i trudnoća, a i kasnije s dva novorođenčeta, ali pomisao da bih odjednom mogla dobiti dvoje djece mi je bila jako primamljiva.
Od ginekologice sam otišla s letcima za prenatalne testove i dogovorenim terminom za pregled u 12. tjednu kad ćemo znati je li se sve razvilo kako treba.
Predstoji mi 5 tjedana panike 🙂

Voli vas
Iva