12 do 24 tjedna Trudnice

Hormoni u trudnoći

Hormoni u trudnoći Bebe.hr portal

Kako ih kontrolirati

Riječ “hormoni” često se zloupotrebljava tijekom trudnoće, a vicevi o ženskim hormonima česta su tema svih onih koji nisu trudni. Rođenje djeteta zahtijeva ozbiljne promjene u našim tijelima. Kako bi se vaša bebe razvila zdravo tijekom 9 mjeseci, tijelo ima težak posao koji zahtijeva proizvodnju dodatnih hormona kako bi se prilagodilo na sve te promjene. Iako su dobri za bebu, hormoni često imaju loš utjecaj na buduće majke uzrokujući jake promjene raspoloženja, umor i jutarnje (čitaj: ponekad cijelodnevne) mučnine.

Ako ste nedavno …

– eksplodirali na partnera jer je umjesto vašega omiljenog sladoleda od čokolade donio zdravo voće,

– dobili napadaj intenzivne potrebe za savijanjem gnijezda i otišli u kupnju, a kasnije se pitali tko će sve to platiti,

– briznuli u plač zbog patetične ljubavne pjesme koju ste čuli na radiju, a inače biste promijenili stanicu,

… onda ste upravo krenuli na ludo putovanje puno veselih uspona i strašnih padova – i nemate pojma što vas očekuje.

 width=

Kako preživjeti?

Česte promjene raspoloženja javljaju se zbog promjene razine ženskih hormona – estrogena i progesterona. Oba hormona utječu na emocije te u rijetkim slučajevima mogu uzrokovati anksioznost i depresiju. Stoga budite svjesni da emocionalna osjetljivost ne odlazi s porodom, nego traje i do dvije godine nakon poroda. Ako vam je ovo prva trudnoća mogli bi se iznenaditi koliko snažno hormoni mogu utjecati na vašu osobnosti. Prije ste bili smireni, puni razumijevanja, a sada planete na svaku sitinicu? Nemojte krivite sebe jer to je sasvim normalna reakcija s kojom se susreće gotova svaka buduća majka.

 width=

Sljedeći savjeti mogu vam pomoći

  1. Tjelovježba

Osim što ćete se odmah osjećati bolje jer utječe na regulaciju hormona tjelovježba će vam pomoći održati kondiciju i bolje pripremiti se za porod. Ako niste osoba od vježbanja i samo pola sata hodanja u prirodi pozitivno će utjecati na vaše zdravlje i raspoloženje.

  1. Opustite se!

Svratite do knjižare i počastite se zabavnom i smiješnom knjigom koja će vam odvratiti i udaljiti misli od negativnog razmišljanja o situaciji u kojoj se nalazite.

  1. Ne zanemarujte san

Estrogen i progesterom utječu na u umor, osobito u trećem tromjesečju. Spavajte dovoljno i odmarajte se tokom dana kako biste utjecali na raspoloženje i osjećali se bolje. Za ugodan san izaberite kvalitetan jastuk i madrac koje možete našpricati mirisnim uljem lavande za još ugodniji odmor.

  1. Čuvajte se zamke “sretne trudnice”

Gdje god pogledate s naslovnica vam se smiješe savršeno sređene trudnice koje ne pokazuju ni zrnce umora. Ne dajte da vas to zavara jer iza jedne te fotografije stoji vojska ljudi uz koju bi i vi jednako savršeno izgledali. Nažalost teško ćete pronaći fotografije pravih trudnica koje muči iste brige ali vjerujte nam na riječ one zaista postoje. Zato zapamtite: “Ne morate stalno blistati i biti nasmijana cijeli dan”.