12 do 24 tjedna Trudnice

Kada je pravi trenutak za objaviti trudnoću?

Kada je pravi trenutak za objaviti trudnoću? Bebe.hr portal

Nakon izostanka mjesečnice skoknuli ste do kvartovske ljekarne po tekst koji je potvrdio trudnoću. Jurite kod ginekologa koji daje zadnju potvrdnu: “Zaista ste trudni!”. I što sada? Da li odmah nekoga nazvati i podijeliti sretnu vijest ili ju neko vrijeme sebično sačuvati samo za sebe.Ako vam je ovo prva trudnoća možda ćete se na trenutak osjećati izgubljeno i u šoku ali ne brinite to je sasvim normalno i prirodno.

Treba li čekati 12 tjedana?

Kao i kod mnogih drugim stvari u životu i ovdje individualnost dolazi do izražaja. Nema točnog pravila kada bi vijest o trudnoći trebalo podijeliti s drugima. Za mnoge žene velike su novosti odviše uzbudljive da bi ih zadržale više od nekoliko sati – ili čak nekoliko minuta. Druge ne žele otkriti svoju trudnoću sve dok se ne osjećaju sigurnijima. No čekanje može donijeti i zadovoljstvo i patnju. Što god odlučili, opasnost spontanog pobačaja, nažalost, postoji i kod i to tijekom prvih 12 do 14 tjedana.

Ako ste nestrpljivi i ne možete dočekati 12. tjedan da sretnu vijest podijelite sa svojim najbližima zapitajte se da li ste spremni suočiti se s reakcijama drugih u slučaju pobačaja. Ukoliko vam to nije važno i želite svoje najdraže u svojoj blizini i u dobru i u zlu okupite obitelj i razveselite ih novostima. Pripremite se na hrpu dobronamjernih pitanja koja ponekad mogu biti i malo neugodna. Ako ste povučeniji i mislite kako se ne bi mogli nositi s reakcijama okoline u slučaju pobačaja zadržite sretnu vijest samo za sebe i pričekajte neka prođe prvih 12 tjedana. Želite li ipak podršku sretnu vijest uvijek možete podijeliti s partnerom, najboljom prijateljicom ili kumom koji će znati sačuvati vašu tajnu. Što god odlučili bitno je da sretnu vijest podijeliti kada se vi osjetite potpuno spremnom.