0 do 12 tjedana 12 do 24 tjedna 25 do 40 tjedana Trudnice

Kako prirodnim putem omekšati vrat maternice za porod

Kako prirodnim putem omekšati vrat maternice za porod Bebe.hr portal

Kako bi izbjegli indukciju, trudnica može isprobati prirodne načine kako omekšati vrat maternice za porod. Srećom, postoje stvari koje možete učiniti kod kuće kako biste pomogli tom procesu. Evo što trebate znati.

 

Načini kako omekšati vrat maternice za porod

Bliži vam se termin poroda i želite kod kuće potaknuti sazrijevanje grlića maternice? Usredotočite se na omekšavanje tkiva. Najbolji način da to učinite je poticanje vaše bebe da zauzme pravilan položaj. To znači glava okrenuta prema dolje, okrenuta leđima i pritišće cerviks.

Pritisak iz bebine glave proizvodi prostaglandine, koji signaliziraju vašem tijelu da je vrijeme za početak kontrakcija. Ovi prostaglandini također omekšavaju i otvaraju cerviks.

Evo nekoliko načina za poticanje sazrijevanja vrata maternice kod kuće.

 

omekšati vrat maternice za porod

Usporedite stopala

Mnoge trudnice prirodno stoje u širokom stavu s raširenim stopalima. Ali paralelno postavljanje stopala može razdvojiti sjedeće kosti, što otvara zdjelicu i potiče bebu u pravilan položaj.

Uspostavljanje ravnoteže

Uspostavljanje ravnoteže u vlastito tijelo također bi moglo pomoći. Pokušajte stajati s bokovima iznad gležnjeva (umjesto da izbacujete trbuh) i nemojte se pogrbiti dok sjedite.

Pokušajte s loptom za rađanje

Ljuljanje, poskakivanje i rotiranje kukova na lopti za vježbanje/rađanje također otvara zdjelicu i može ubrzati dilataciju vrata maternice.

omekšati vrat maternice za porod

Šetanje

Ne podcjenjujte snagu gravitacije. Dok hodate, vaša će beba pritiskati cerviks, što može pomoći da se proširi.

Seks

Ideja je da sperma sadrži prostaglandine, koji potiču mek vrat maternice. Osim toga, smatra se da orgazam može potaknuti kontrakcije maternice, što može pomoći.

Dokazi su različiti stavovi o tome pomaže li seks na kraju trudnoće zapravo potaknuti trudove, ako imate niskorizičnu trudnoću, možda neće škoditi provjeriti teoriju. Prvo razgovarajte sa svojim liječnikom.

Biljni lijekovi

Poznato je da neki biljni lijekovi poput čaja od lišća crvene maline i ulja noćurka pomažu sazrijevanju grlića maternice i pripremaju tijelo za porod. Ali prije nego što isprobate biljni lijek, razgovarajte sa svojim liječnikom ili primaljom kako biste bili sigurni da je siguran za vas.

Akupunktura

Neka klinička istraživanja pokazuju da akupunktura može biti učinkovit način za pomoć pri sazrijevanju grlića maternice. Čak i za pokretanje poroda i skraćivanju vremena do poroda.

 

Sazrijevanje grlića maternice u bolnici

Ako ništa drugo ne uspije i ako vam je rok prošao bez naznake sazrijevanja grlića maternice, vaš liječnik može preporučiti induciranje poroda kako bi se izbjegle komplikacije poroda. Evo nekoliko uobičajenih medicinskih metoda za sazrijevanje grlića maternice:

  • Lijekovi : Prostaglandini na recept (oralni ili vaginalni) mogu se koristiti za poticanje omekšavanja i širenja cerviksa.
  • Mehanički : mehaničko sazrijevanje cerviksa je kada se uređaj nalik balonu koji se naziva Foley kateter postupno napuhava kako bi se gurnuo cerviks.
  • Skidanje ovojnica : Ovo je proces u kojem liječnik ili primalja trljaju prst u rukavici između sluznice amnionske vrećice i stijenke maternice. Na taj način postižu oslobađanje prostaglandina koji omekšava cerviks i pokreće kontrakcije.

POVEZANO: Priprema za carski rez