Savjeti i njega

7 savjeta za novopečene bake i djedove

7 savjeta za novopečene bake i djedove Bebe.hr portal

Čestitamo, postali ste baka ili djed! Velik je to događaj koji vjerojatno već dugo iščekujete.
Bez obzira koliko joj se veselili ili nadali ova nova uloga u vašem životu donosi ne samo radost i zadovoljstvo već i neke izazove pa i frustracije.
Donosimo vam sedam savjeta koji će vam pomoći da izbjegnete uobičajene zamke koje čekaju sve nove bake i djedove, kako bi u novu fazu svog života ušli pripremljeni i puni samopouzdanja.

1. Budite fleksibilni i prilagodljivi

Od samog početka, mnogi će novi roditelji u bujici emocija koje dolaze s rođenjem bebe, osjetiti i rastrganost između dva ili pak više parova baka i djedova. Oni pak često vrlo glasno i snažno izražavaju svoje želje, nemajući pritom u vidu da takav, ponekad i pretjeran pritisak, stvara dodatan stres novim roditeljima.
Koliko god možete, ostanite pozitivni, budite fleksibilni i prilagodite se trenutku. Usredotočite se na podršku budućim roditeljima umjesto da im namećete ono što vi želite.
Kada je riječ o posjetama, posebno o onom najvažnijem prvom posjetu novoj bebi, imajte razumijevanja. Možda nećete nužno biti pozvani da prisustvujete porodu ili da dođete u bolnicu. Nemojte se zbog toga uvrijediti – ta odluka pripada novim roditeljima.
Svima uključenima bit će puno jednostavnije ako dva para baka i djedova izravno međusobno komuniciraju umjesto da se ta komunikacija odvija preko novopečenih roditelja. Ako možda niste upoznali druge baku i djeda inicirajte upoznavanje!

 width=

2. Poštujte granice

Budite oprezni s davanjem mišljenja ili savjeta, osim ako vas netko izravno ne pita. Pa čak i tada, izražavajte se nježno i razgovarajte polagano.
Tajna je u poštivanju granica, jer svatko je roditelj na svoj način, a na vašem djetetu je sada red da pronađe svoj.
Nije uvijek lako šutjeti kad čujete stvari s kojima se možda ne slažete, od toga kakav porod roditelji planiraju do toga o kakvom odgojnim metodama i roditeljskom stilu razmišljaju.
Ako pokušate intervenirati suprotnim mišljenjem, postavljate sami sebe u poziciju protivnika. S vremenom će, u tom slučaju, vaš odnos s novim roditeljima i unucima postati opterećen i zategnut, a to ipak ne želite.

Neka budući roditelji eksperimentiraju – neće svaka njihova odluka koju donesu trajati, i ne mora svako njihovo izrečeno mišljenje izazvati reakciju. Jer oni ponekad samo naglas razmišljaju. Dopustite im da rastu u svojoj novoj ulozi roditelja. POVEZANO: Za djede i bake: Kako uspješno razgovarati o svojoj ulozi i granicama

3. Ne pretjerujte s kupovinom

S novim unukom na putu vrlo je primamljivo otići u šoping, ali prije nego što to učinite, pitajte buduće roditelje što im treba, što ne žele, imaju li popis želja koje možete provjeriti prije nego bilo što kupite.
Neki budući roditelji rado prihvaćaju sve darove, ali drugi bi radije sami birali većinu odjeće, igračaka i opreme. A možda postoje i drugi čimbenici koje žele uzeti u obzir, poput predstojeće selidbe ili ograničenog prostora.

4. Ne doživljavajte njihove odluke osobno

Bilo da se radi o odabiru imena djeteta, vjerskim stavovima i obredima, prehrambenim navikama, rasporedu spavanja ili hranjenja – to nije vaš problem! Da, možda vam je pomalo neugodno podijeliti ime vašeg unuka sa svojim prijateljima, ali niste ga imenovali, zar ne? Samo podignite glavu i prihvatite to s osmijehom.

5. Smanjite očekivanja, odnos s djetetom gradi se s vremenom

Bili ste tako uzbuđeni što ćete upoznati novo dijete, a onda ono bez prestanka zapomaže kad god je u vašem naručju i ignorira vaše gugutanje i pažnju. To novim bakama i djedovima može biti razočaravajuće. Nemojte se uzrujavati, vaša veza neće uvijek biti tako teška.
Naravno da možete očekivati prekrasan odnos sa svojim unukom, ali to se ne događa automatski niti u trenu. Za svaki odnos potrebno je vrijeme i rad, a on možda neće uvijek sličiti slici koju ste si zamišljali.
Pokušajte izbjeći prevelika očekivanja – ona mogu biti recept za razočaranje. Umjesto toga, usredotočite se na polako i prirodno upoznavanje djeteta i tražite što više načina da se uključite u njegov ili njezin život.

 width=

6. Novi roditelji, nova pravila – poštujte ih!

Navikli ste na poziciju koja se sada promijenila. I dalje želite najbolje za svoje dijete, ali sada je na vaše dijetu red da postane roditelj. Neće svi reagirati jednako, ali ova promjena uloga može biti itekako dobrodošlo osvježenje u ovom kompleksnom odnosu. Uostalom, s autoritetom dolazi i odgovornost. Sada je na vama red da činite ono što vam se kaže – i ne brinete protom je li to najbolji način ili ne.
Ako roditelji kažu da dijete još ne jede čvrstu hranu i da TV i telefoni budu isključeni dok je beba budna, poštujte njihove želje. Isto vrijedi i za njihova kućna pravila: ako su strogi po pitanju recikliranja, ne bacajte svoje plastične boce u miješani otpad.
A ako novopečeni roditelji nisu uvijek ljubazni kada vam objašnjavaju što od vas očekuju, a što ne ili se ljute na vas zbog nečega, pokušajte ostati smireni. Za njihov nedostatak takta i strpljenja vjerojatno su krivi nedostatak sna i stres zbog roditeljstva i odgovornosti koje ono nosi.

7. Pitajte nove roditelje trebaju li pomoć

Lako je zaboraviti koliko novi roditelj može biti preplavljen emocijama i obavezama i koliko se u početcima roditeljstva teško nositi s najosnovnijim zadatcima. Ovdje možete uskočiti i spasiti situaciju!
Ponudite se da brinete o djetetu dok roditelji spavaju ili obavljaju druge zadatke. Pitajte možete li pomoći obavljanjem kućnih poslova, spremanjem obroka ili pospremanjem. Ako drugi članovi obitelji navraćaju, ponudite pomoć telefonskim pozivima ili e-poštom za zakazivanje posjeta.
Neki novopečeni roditelji nerado traže pomoć od baka i djedova, pa ćete možda postići bolje rezultate ako samo uskočite i učinite ono što je potrebno, poput punjenja perilice posuđa ili pravljenja sendviča, no ako nakon toga primijetite ljutnju, nemojte to više činiti – ne cijene svi pomoć koju nisu tražili.
Dobro je pitati unaprijed, a potom prihvatiti svaki odgovor koji dobijete. Budite na raspolaganju, ali ne gurajte se i ne namećite. Oprostite novim roditeljima što su preopterećeni i zaokupljeni sami sobom – to je prirodno. Vaše dijete vjerojatno neće imati vremena za stvari koje ste donedavno radili zajedno.
Ako to prihvatite i budete strpljivi, manja je vjerojatnost da ćete biti povrijeđeni ili ogorčeni, a možete se i ugodno iznenaditi kada novi roditelji izađu iz magle nedostatka sna i ponovno postanu vaše brižno voljeno dijete.

POVEZANO: Ljuto dijete: Razgovorom riješite problem