2. godina 3. godina Djeca

Ljuto dijete: Razgovorom riješite problem

Ljuto dijete:

Ljuto dijete nešto je s čime ćete se u nekom trenutku zasigurno sresti čak i ako ste uvjereni da je vaše dijete najmirnije dijete na svijetu. Roditeljima je često teško upravljati eksplozivnim i ljutitim ponašanjem svoje djece. Međutim, stjecanje razumijevanja temeljnih razloga koji stoje iza ovih ispada može biti od velike pomoći.

Djeca često pokazuju probleme s ljutnjom eksplicitno jer nemaju potrebne alate za suočavanje s frustracijom ili drugim neugodnim emocijama. U svojoj mladoj dobi još uvijek su u procesu stjecanja vještina rješavanja problema koje im omogućuju rješavanje izazova bez uzrujavanja. POVEZANO: Uzroci razmaženosti djeteta i moguće posljedice

Roditelji imaju pristup raznim strategijama koje mogu učinkovito pomoći u poboljšanju ponašanja njihove djece. Među njima, ostajanje mirnim kada se djeca uznemire je od najveće važnosti. Iako može biti izazovno, ostati pribran služi djeci kao snažan model dobrog ponašanja koji mogu oponašati. Pohvala kada djeca mirno izražavaju svoje emocije ili se uspješno smire nakon ispada pojačava pozitivno ponašanje. Ključno je ne popuštati njihovim zahtjevima, jer to može ojačati negativne obrasce i spriječiti njihov rast i razvoj. POVEZANO: 6 savjeta kako odgojiti emocionalno inteligentno dijete

Ljuto dijete možete smiriti na više načina

ljuto dijete

Odvojite trenutak za stanku. Pauzirajte vlastite aktivnosti i ostavite po strani svoj trenutni dnevni red. Prije nego počnete razgovarati s djetetom, duboko udahnite. Ovaj naizgled jednostavan čin daje vam priliku da promišljeno odaberete svoje sljedeće korake. POVEZANO: Kako se nositi s izljevima bijesa kod djece

Imajte na umu da ste vi i vaš partner vitalni uzori za vaše dijete. Ostanite pribrani i izbjegavajte shvaćati njihovu ljutnju osobno. Zapamtite, ne radi se o vama.

Slušajte pozorno. Bez obzira na vlastite emocije, ključno je djetetu pružiti prostor da izrazi svoje osjećaje i artikulira razloge koji stoje iza njih. Djeca žude da ih se čuje i razumije. Kad se osjećaju da ih se istinski sluša, manja je vjerojatnost da će intenzitet njihove ljutnje eskalirati.

Stvorite sigurno okruženje. Ljutnja se, osobito kod djece, često pretvara u suze. To znači da ljutnja jenjava i da ste sve bliže uzroku. Podsjetite dijete da je u redu plakati i ponudite mu utjehu dok ne osjeti da je spremno otvoriti se.

Vježbajte strpljenje. Dopustite emocijama da se slegnu. I dajte svom djetetu prostora da se vrati u svoje uobičajeno stanje prije nego što mu pokušate dati bilo kakvu lekciju. Instinkt može biti držanje prodika u žaru trenutka, ali i vi i vaše dijete bit ćete bolje opremljeni za snalaženje u toj fazi procesa ljutnje kada su svi mirni i pribrani.

POVEZANO: Preseljenje u novi dom: Pomozite djeci da se prilagode