Djeca Kutak za tate Mame

Preseljenje u novi dom: Pomozite djeci da se prilagode

Preseljenje u novi dom

Preseljenje u novi dom često je vrlo stresna situacija za malu djecu jer su naviknuta na prostor u kojem svakodnevno žive. Bilo da se selite tri ulice dalje ili u drugi grad, postoji iscrpan popis stvari koje treba obaviti prije dolaska kamiona za selidbu. Posebno ako su u pitanju djeca. Pomoć vašoj djeci u prilagodbi trebala bi biti na vrhu tog popisa obaveza. POVEZANO: Zašto roditelji na sjeveru ostavljaju bebe same vani?

Za djecu je selidba iznenadan i težak poremećaj normalnog života. Oduzet im je život na koji su se toliko navikli, što stvara mnogo zbrke u njihovim glavicama. Također, može im biti teško shvatiti stvarnost onoga što se događa, što neizbježno stvara probleme. Moguće je da ćete se za vrijeme preseljenja susresti sa suzama svog djeteta koje će ovu situaciju protumačiti kao oduzimanje njegovog doma.

Prije nego što se pripremite za preseljenje, razgovarajte s djetetom o tome kako će izgledati preseljenje i koji bi se izazovi mogli pojaviti tijekom procesa preseljenja. Tada možete započeti s problemom—riješite ga unaprijed. Obavijestite dijete o svemu što će se događati. Iako će dijete tijekom razgovora reagirati dobro i bez previše zabrinutosti, moguće je da će na dan preseljenja promijeniti ponašanje – no to je sasvim normalno. U svakom slučaju, preliminarni razgovor dobar je početak. POVEZANO: Znakovi stresa kod male djece

Pomozite djetetu da shvati kako je preseljenje u novi dom dobra stvar

Nakon što ste razgovarali o selidbi, možete se početi pripremati za veliki dan. Na primjer, možete pronaći načine da iskažete poštovanje dragom domu koji napuštate fotografiranjem ili čak organiziranjem zabave za odlazak.

Možete posjetiti svoju novu zajednicu i svoj novi dom prije nego što se preselite. Potražite neke zabavne nove restorane, trgovine i aktivnosti u okolici zbog kojih bi vaše dijete moglo biti uzbuđeno i veseliti se preseljenju.

Objasnite djetetu da može ponovno vidjeti svoje staro susjedstvo kada god to poželi. Planirajte povratak na vaše staro mjesto za igranje. Vaše će se dijete nakon velike selidbe imati čemu radovati, a prijateljima neće reći „zbogom“, već „vidimo se kasnije“. POVEZANO: Kako njegovati empatiju i povjerenje kod svoje djece

Dopustite djetetu da vam pomogne s pakiranjem ili ga potaknite da odabere boju svoje nove sobe. Uključivanje djece u selidbu itekako će im koristiti jer će im dati osjećaj kontrole u vrijeme kada se čini da događaji u njihovim životima nisu u njihovoj moći.

Nakon što se kamion za selidbu isprazni i vaša nova dnevna soba bude natrpana kutijama, možda biste se trebali usredotočiti na smještaj. Ipak, umjesto da se samo usredotočite na posao koji treba obaviti, pokušajte raditi stvari koje vašoj djeci pomažu da se lakše uklope u novo okruženje. Na primjer, možete planirati nešto posebno za svoju prvu noć u novom domu.

POVEZANO: Kako roditelji mogu pomoći djeci izgraditi samopoštovanje