2. godina 3. godina Djeca Savjeti i njega

Znakovi stresa kod male djece

Znakovi stresa kod male djece Bebe.hr portal

Znakovi stresa kod male djece mogu se nakupljati polagano tijekom vremena. Zato ponekad nije jako jasno radi li se o njihovom karakteru ili zapravo skrivaju kako se osjećaju.

Ukoliko pokazuju jedan ili više od znakova ispod, važno je da porazgovarati s njima kako biste vidjeli jesu li dobro i kako im možete pomoći.

 

Znakovi stresa kod male djece

Znakovi stresa kod male djece

 

 1. Simptomi zabrinutosti – grickanje noktiju, žvakanje kose ili uzrujanost oko stvari više nego što je normalno.
 2. Promjene u ponašanju – to može biti bilo što izvan karaktera koje traje nekoliko tjedana.
 3. Znakovi agresije – mogu biti razdražljiviji, više ljuti ili frustriraniji nego inače, ili svoje emocije iskaljivati ​​na članovima obitelji kod kuće.
 4. Problemi sa spavanjem – ili ne mogu zaspati, ili imaju loš san ili noćne more.
 5. Društveno povlačenje – vaše se dijete može izolirati izbjegavajući članove obitelji, ili neke aktivnosti kao ručanje ili spavanje.
 6. Promjene u prehrambenim navikama – može jesti više ili manje nego inače što može dovesti do gubitka ili povećanja tjelesne težine.
 7. Regresija – kada se dijete vraća infantilnom ponašanju kao načinu nošenja sa stresom. Kao ponovno ​​korištenje tute, sisanje palca, mokrenje u krevet.
 8. Fizička bol – emocionalni stres može se manifestirati fizički. Stoga obratite pozornost na to koliko često Vaše dijete imaju glavobolje, bolove u trbuhu, prsima ili umor.

 

Kako možete pomoći svom djetetu da se nosi sa stresom?

 width=

 

Ako primijetite da vaše dijete pokazuje znakove stresa, važno je da mu pomognete. To uključuje:

 • Ne odbacujte ​​njihove brige. Ono što se nama može činiti trivijalnim velike su brige za našu djecu. Shvatite ih ozbiljno i uvjerite ih da će biti dobro.
 • Razgovarajte o zdravim načinima nošenja sa stresom. Uključivanjem u razgovor sa svojim djetetom o stresu, dopuštate mu da samo razmisli o tome. I zajedno sa Vama pronađe rješenje koje je najbolje za njega.
 • Ograničite vrijeme ispred ekrana i pratite njihovo korištenje. Posljednja stvar koju želite je da vaša djeca budu izložena potencijalno uznemirujućim informacijama na internetu. Ograničite vrijeme pred ekranom i pratite njihovu društvenu aktivnost kako biste pratili sve promjene u ponašanju.
 • Budite svjesni promjena u svom životu. Sve može uzrokovati stres vašoj djeci, od toga da imate još jedno dijete do vaših financijskih briga. Imajte na umu ovo jer djeca to upiju i pokušajte ne razgovarati o obiteljskim brigama dok djeca ne odu u krevet.

Može biti jako teško primijetiti je li vaše dijete pod stresom, osobito ako su promjene vrlo suptilne. Međutim, bitno je da se, čak i ako ne možete točno utvrditi, pozabavite time i pomognete im da to riješe.

Čak i ako to nije veliki problem (prema vašim standardima), podučavajući svoju djecu da se nose sa stresom, naoružavate ih bitnim životnim vještinama.

POVEZANO: Kako pomoći maloj djeci da se smire kad su uzrujani