0-6 mjeseci 6-12 mjeseci Bebe Savjeti i njega

Kako zaštititi bebu od prevrtanja

Kako zaštititi bebu od prevrtanja Bebe.hr portal

Jednom kada se vaša beba počne prevrtati i kotrljati, otvara joj se potpuno novi svijet koji uključuje i opasnosti, stoga je bitno zaštititi bebu od prevrtanja.

 

Kada se bebe počnu prevrtati?

Otprilike u dobi od 3 do 4 mjeseca vjerojatno je da će se vaše dijete moći lagano prevrnuti s leđa na bok. A mjesec do dva kasnije može se pojaviti i sposobnost prevrtanja, često s trbuha na leđa.

 

zaštititi bebu od prevrtanja

 

Kao i kod svih prekretnica, postoji raspon dobi kada se kotrljanje može prvi put pojaviti i u kojem smjeru se može dogoditi. Budite spremni utješiti svoje dijete ako zaplače od iznenađenja ili šoka nakon što postigne novu vještinu.

Bez obzira na to je li se vaša beba počela samostalno kretati ili još treba vašu pomoć, pred njom su mnogi uzbudljivi trenuci. Doći će vam mnogo prekretnica između 4. i 8. mjeseca. Međutim, ako se vaše dijete u dobi od 6 do 7 mjeseci uopće ne prevrće ili ne pokazuje zanimanje za sjedenje, obratite se svom pedijatru.

Kako zaštititi bebu od prevrtanja?

Najbolja sigurnosna praksa dok presvlačite bebu na povišenom stolu za prematanje je da  držite jednu ruku na djetetu. I kada se vaše dijete počne prevrtati, neka je uvijek odrasla osoba uz njih kada se nalaze na povišenoj površini. Čak i kada ih se stavi na pod, bebe su sposobne same se otkotrljati na razna mjesta i u položaje.

 

zaštititi bebu od prevrtanja

 

Jedno mjesto na koje morate obratiti posebnu pozornost na zaštitu od djece je prostor u kojem vaše dijete spava.

Neophodno je da krevetić u kojem beba spava nema branike, deke, jastuke ili  igračke koje bi mogle predstavljati opasnost od gušenja. U idealnom slučaju, krevetići imaju samo postavljenu plahtu koja glatko leži preko madraca.

Bebe bi uvijek trebale spavati na leđima i trebali biste prestati povijati svoje dijete kada se počne prevrtati.

Možda ćete otkriti da se vaše dijete stalno prevrće po krevetiću, uzbuđeno zbog svoje nove vještine. Ili da se probudi usred noći nakon što se okrenula u neudoban položaj i ne može se okrenuti natrag. Srećom, za većinu beba ovo je samo kratka faza koja traje najviše nekoliko tjedana. Zbog svoje privremene prirode, najjednostavnije rješenje za većinu roditelja je jednostavno staviti bebu na leđa.

POVEZANO: Trzanje u snu kod beba