Planiranje trudnoće

Planiranje treće trudnoće

Planiranje treće trudnoće

Planiranje treće trudnoće bit će nešto zahtjevnije u većini aspekata jer sada morate razmišljati i o djeci koju već imate. Mnogo toga ovisit će o tome što vaša starija djeca misle o novom dodatku obitelji. I jesu li spremna na to da će uskoro imati još jednu sestru ili brata. Također, morate biti svjesni činjenice da će s trećim djetetom u vašem domu biti više djece nego odraslih. Zato dobro razmislite i pripremite se. POVEZANO: Kako podržati braću i sestre djece s invaliditetom

Promjene

Planiranje treće trudnoće

Mnogo je zadataka koje ćete morati obavljati kao što ste ih obavljali i do sada kada ste imali samo dvoje djece na koju je bilo potrebno paziti. Također, vi i vaš partner imali ste taj luksuz da odlučite kako će se svatko za taj dan baviti jednim djetetom i njegovim potrebama. S trećim djetetom stvari se mijenjaju i vaša pažnja postaje podijeljena.

Planiranje treće trudnoće uključuje i veću pažnju kada su u pitanju financije, životni prostor i raspored obveza. Treće dijete osim što donosi puno ljubavi i novosti u vaš život ima i svoje fizičke logičnosti kao što je i dodatni trošak i to je nešto o čemu jednostavno morate razmišljati unaprijed. I osigurati sredstva. Upravo zato pametno je početi štedjeti još za vrijeme planiranja treće trudnoće. POVEZANO: Planiranje trudnoće u dogovoru s partnerom

Prije nego treće dijete dođe na svijet provjerite je li potrebno unaprijediti dječju sobu u koju planirate smjestiti dijete. Prednost je da ako ste već roditelj i imate dječju sobu, vrlo vjerojatno imate i potrebnu odjeću, krevetić, visoku stolicu za hranjenje, autosjedalice, kolica, plahte, pakete za igru, torbu za pelene. Što je odlična vijest! Nije potrebno kupovati stvari koje već imate jer vašoj novoj bebi ionako neće biti bitno što se njegovom dekicom ranije pokrivala njegova starija sestra ili brat.

Sada je vrijeme da naučite svoju stariju djecu neovisnosti – i to što je to prije moguće. Postoje mnoge stvari koje možete učiniti kako biste svoju djecu naučili malo neovisnosti i olakšali svoj roditeljski život. Primjerice oblačenje, uključujući cipele i čarape, pranje zuba, brisanje nakon kahlice i pranje ruku (stvaranje dobrih navika).

POVEZANO: Kako dob roditelja utječe na planiranje trudnoće?