0-6 mjeseci 6-12 mjeseci Bebe

Što pomaže kada bebi rastu zubići?

kada bebi rastu zubići

Kada bebi rastu zubići, mogu se pojaviti simptomi poput crvenila i otoka desni, povećane salivacije, nemira i povećane potrebe za žvakanjem ili grickanjem predmeta.
Proces nicanja zubića može biti nelagodan za bebu. Ali uz pravilnu njegu desni i korištenje odgovarajućih sredstava za ublažavanje nelagodnosti, možete pomoći da prođe kroz ovu fazu.

Kako pomoći kada bebi rastu zubići?

Masaža desni: Lagano masiranje bebinih desni može pružiti olakšanje. Možete koristiti čist prst ili meki gazeći umočen u hladnu vodu i nježno masirati desni u području gdje bebi niču zubići.

Hladni predmet: Hladno može pomoći u smanjenju otoka i olakšanju nelagodnosti. Možete dati bebi hladni prsten za žvakanje. Ili jednostavno umočite jednu sterilnu gazu u hladnu vodu, a zatim ju stavite u frižider nekoliko minuta prije.

Grickalice za žvakanje: Postoje posebne grickalice ili hrana za bebe koje su dizajnirane za ublažavanje nelagodnosti tokom nicanja zubića. Ove grickalice su obično napravljene od mekih i hladnih materijala. Uvek proverite sastojke i izaberite proizvode koji su prikladni za bebe i ne sadrže štetne sastojke.

Dajte bebi nešto za žvakanje: Dajte bebi siguran predmet za žvakanje, poput mekanih igračaka ili prstena za žvakanje. To će pomoći bebi da olakša nelagodnost tako što će žvakati i pritiskati na desni.

Pažljivo pratite higijenu: Kada bebama niču zubići, važno je održavati dobru oralnu higijenu. Čistite bebine desni mekanom gazom nakon svakog obroka i prije spavanja. Nakon što izrastu prvi zubići, možete početi koristiti četkicu za zube prilagođenu bebama i pastu za zube bez fluorida.

Prstenovi za žvakanje

Kada je u pitanju kupovina prstenova za žvakanje, važno je izabrati siguran i odgovarajući proizvod. Donosimo nekoliko stvari koje biste trebali uzeti u obzir prilikom odabira prstena za žvakanje kada bebi rastu zubići:

  1. Materijal: Obično su napravljeni od silikona ili gume koji su sigurni za žvakanje. Ovi materijali su mekani, fleksibilni i nježni prema bebinoj desni.
  2. Veličina i oblik: Prsten za žvakanje trebao bi biti dovoljno velik da ga beba može lako držati i staviti u usta. Oblik prstena također može biti važan jer neki oblici mogu pružiti dodatno olakšanje bebi tokom nicanja zubića. POVEZANO: Dekodiranje tipa osobnosti vaše bebe
  3. Tekstura: Tražite prsten za žvakanje koji ima različite teksture, kao što su ispupčenja. Ove teksture mogu pružiti masažu i olakšanje desni tokom nicanja zubića.
  4. Sigurnost: Provjerite da li je prsten za žvakanje siguran za bebu. Pregledajte sadrži li štetne kemikalije kao što su BPA i ftalati. Također, obratite pažnju na eventualne male dijelove koji se mogu odvojiti i predstavljati opasnost od gušenja.
  5. Higijena: Provjerite je li ga lako održavati i čistiti. Većina prstenova za žvakanje može se oprati sapunom i vodom, a neki se čak mogu i sterilizirati.

Preporučujemo da se konzultirate sa pedijatrom ili farmaceutom kako biste dobili preporuke o konkretnim proizvodima koji su pogodni za vašu bebu. Također, provjerite oznake proizvoda i čitajte recenzije drugih roditelja kako biste dobili dodatne informacije i povratne informacije o određenim prstenima za žvakanje.

POVEZANO: Kada se javlja prvi zub kod beba?