0 do 12 tjedana 12 do 24 tjedna 25 do 40 tjedana Trudnice

Njega stopala u trudnoći

Njega stopala u trudnoći

Njega stopala u trudnoći iznimno je važna jer se veoma velik broj žena susreće s bolovima u stopalima uzrokovanima dobivanjem na težini. Dobivanje na težini i hormonalne promjene tijekom trudnoće mogu značajno utjecati na zdravlje ženskih stopala. Prepoznavanjem učinaka trudnoće na stopala, buduće majke mogu poduzeti proaktivne korake za održavanje zdravlja stopala i ublažavanje nelagode.

Oscilacije tjelesne težine tijekom trudnoće mogu predstavljati dodatni pritisak i na noge i na stopala. Ovo povećano opterećenje težinom može dovesti do dva uobičajena problema sa stopalima: prekomjerne pronacije, također poznate kao ravna stopala, i edema, karakteriziranog naticanjem stopala.

Pretjerana pronacija se događa kada se svod stopala uruši, uzrokujući da se stopalo kotrlja prema unutra tijekom hodanja. Ovo stanje može opteretiti tkivo plantarne fascije duž donjeg dijela stopala. Potencijalno rezultirajući bolovima u petama i nelagodom tijekom hodanja ili stajanja. S druge strane, edemi se često manifestiraju u kasnijim fazama trudnoće. A uzrokovani su smanjenom cirkulacijom i zadržavanjem tekućine. Može uzrokovati naticanje stopala i poprimiti svijetlo-ljubičastu nijansu.

Razumijevajući ove učinke, trudnice mogu dati prioritet njezi stopala i tražiti odgovarajuće mjere za ublažavanje boli i oteklina. POVEZANO: Kupnja jastuka za trudnice lakša je uz ove savjete

Njega stopala u trudnoći ne zahtjeva posebne skupocjene tretmane

Bogate vitaminom A, banane mogu vratiti vlagu suhoj i ispucanoj koži, osobito su učinkovite za liječenje tvrdih peta. Jednostavno ogulite i zgnječite dvije banane dok ne postanu glatke, a zatim obilato nanesite mješavinu na stopala. Ostavite da djeluje 10 minuta prije ispiranja za mekšu kožu. POVEZANO: Zubi u trudnoći – oralno zdravlje trudnice važno je za zdravlje bebe

Podignite svoju rutinu namakanja stopala u iskustvo ravno odlasku u spa centar, dodavanjem šalice čaja od metvice u vodu. Skuhajte čaj jači nego za piće i ulijte vodu s mentom u kupku za stopala. Paprena metvica ima prirodna svojstva hlađenja i protuupalna svojstva, pomažući u smanjenju oteklina. Njegova antimikrobna svojstva također drže bakterije na odstojanju, osiguravajući da vaša stopala ostanu svježa i bez mirisa.

Nakon dugog dana na nogama, mogli biste osjetiti nelagodu. Kako biste ublažili bol, napunite plastičnu bocu vode do tri četvrtine i zamrznite je uspravno bez čepa. Kada se stvrdne, vratite čep, sjednite na stolicu i kotrljajte jednu po jednu nogu preko boce za osjećaj osvježenja i hlađenja.

Ako vam noge tijekom trudnoće natiču, a vaše omiljene cipele do kraja dana počnu vas neugodno trljati, posegnite za dezodoransom. Nanesite ga na tabane i bočne strane stopala, fokusirajući se na područja gdje podstava cipele dolazi u dodir s kožom. Ovaj jednostavan trik pomaže da vaša stopala ostanu suha i smanjuje trenje, sprječavajući nelagodu i žuljeve.

POVEZANO: Bolovi u trudnoći u drugom tromjesečju