Kutak za tate

Uznemireni tata: Kako se nositi s promjenama u kući?

Uznemireni tata

Uznemireni tata i njegov strah oko toga kako će se život promijeniti jednom kada beba konačno uđe kroz vrata stana nije neka novost. Dapače, sasvim je normalno da se osjećate izbezumljeno i uznemireno dok se pripremate za dolazak novog člana obitelji u svoj dom. Prijelaz u roditeljstvo je putovanje puno neočekivanih obrata i sasvim je normalno ako sve odmah ne sjedne na svoje mjesto.

Dajte sebi, svojoj partnerici i svojoj dragocjenoj bebi dar strpljenja dok zajedno prolazite kroz ovo novo poglavlje. Potrebno je vrijeme da se prilagodite novom životu kao obitelji, stoga budite nježni i puni razumijevanja jedno prema drugome dok pronađete svoj ritam. Zapamtite da ste svi zajedno u ovoj situaciji rasta i prilagodbe i da ćete s vremenom pronaći svoj put. POVEZANO: Kako se nositi s onima koji kritiziraju vaše roditeljstvo

Uznemireni tata možda će mislit da sve radi krivo…

…ali nije tako. U to možete biti sigurni. Svima je potrebno vrijeme da se prilagode.

Najbolji način da se nosite s promjenama koje će vaša beba donijeti u kućanstvo jest da o svemu razgovarate s partnericom.

Odvojite trenutak da razmislite o svojim prioritetima i zabilježite ih, držeći popis na vidljivom mjestu. Tijekom prvih tjedana usredotočite se na pojednostavljenje svojih obaveza na najnužnije stvari, prvenstveno brigu o vašem novorođenčetu. Delegirajte druge zadatke nekome drugome kako biste sebi olakšali teret. POVEZANO: Kako se pripremiti za očinstvo

Dok se snalazite u vrtlogu hranjenja, podrigivanja i presvlačenja, razmislite o sastavljanju popisa zadataka kojima ćete se baviti kada se život smiri. Ova vježba može pružiti osjećaj olakšanja jer priznajete da se određene odgovornosti mogu privremeno ostaviti po strani. Za vrijeme kada budete imali više vremena za njihovo rješavanje.

Zatražite pomoć prijatelja i obitelji u pripremi obroka. Prijatelji i susjedi često su željni pomoći. Obavijestite ih da su pripremljeni obroci koji vam se dostavljaju na kućni prag dobrodošli. Oni će vam osigurati da vi i vaša partnerica imate pristup hranjivoj, zdravoj hrani uz minimalan napor.

Dogovorite povremene izlaske. Uspostavite rutinu provođenja kvalitetnog vremena sa suprugom izvan kuće. Razmislite o tome da jednu tjednu ili mjesečnu večer posvetite druženju, ostavljajući svoju bebu na brigu povjerljivoj dadilji ili članu obitelji. Ovo posvećeno vrijeme za par dragocjeno je za njegovanje vaše veze.

Privremeno odustanite od želje za savršeno organiziranim domom. Umjesto toga, upotrijebite košare i kante za razvrstavanje i pohranjivanje predmeta kao što su biber, igračke, časopisi i pošta, smanjujući nered i održavajući privid reda.

POVEZANO: Budite uključen tata, pokažite ljubav i odgojite sretno dijete