Savjeti i njega

Kako se nositi s onima koji kritiziraju vaše roditeljstvo

Kako se nositi s onima koji kritiziraju vaše roditeljstvo Bebe.hr portal

Oni koji kritiziraju vaše roditeljstvo mogu početi još dok je vaše dijete u maternici. Pitanja su obično postavljena kao znatiželja, ali su zapravo zrela za kategoriju – kritika. Primjerice: “Imati ćeš epiduralnu?” “Hoćeš li se sigurno vratiti na posao?” “Još uvijek piješ kavu?”

Kad beba stigne, pitanja i komentari jednostavno eskaliraju u kritike o tome gdje vaša beba spava, što jede i kako se s njom ponašate. Od sada nadalje, čini se da su vaše roditeljske tehnike otvorene za komentare svih. Bilo da se radi o vlastitoj majci ili nasumičnom strancu u redu na blagajni trgovine.

Svatko ima svoje mišljenje, pogotovo kada je u pitanju nešto tako sveprisutno i što mijenja život kao što je roditeljstvo. Iako može biti lako odbaciti savjet neznanca, može biti teže progutati kada kritika dolazi od nekoga koga dobro poznajete, poput bliskog prijatelja ili majke.

Nije uvijek loše dobiti mišljenje, osobito ako već dovodite u pitanje tehniku ​​discipliniranja koju ste usvojili. Osporavanje vaših metoda može ili učvrstiti vaše stavove ili otvoriti vaš um za drugu mogućnost. Uz to, nepoželjni komentari imaju tendenciju da zastare. Kad naiđete na kritiku, postoji nekoliko načina na koje se s njom možete elegantno nositi.

 

Kako se nositi s onima koji kritiziraju vaše roditeljstvo?

 width=

 

Kada kritizira majka

Upamtite, vaša mama zaista ima najbolje interese svog unuka (većinu vremena). Međutim, stvari su se poprilično promijenile otkako ste se rodili pa bi njezini stavovi mogli biti malo zastarjeli. Ili se jednostavno mogu razlikovati od vaših. Uostalom, vi ste dvije različite majke! Prvo prihvatite da vaše metode neće biti potpuno iste i zamolite nju da učini isto.

Ipak, možete malo olakšati stvari pitajući svoju mamu za mišljenje o stvarima do kojih vam nije previše stalo. Ideja toga je da zadovoljite njenu potrebu da vam “pomogne”. Ako vas je baš briga kako je vaše dijete okupano pitajte je misli li da biste trebali provoditi rutinu kupanja svaki dan ili svaki drugi dan.

Tražite priče o tome kad ste bili mali – vaša će mama vjerojatno početi shvaćati koliko se stvari sada rade drugačije. Uostalom, nije se morala brinuti o tome koliko ste vremena provodili na društvenim mrežama kao dijete. U isto vrijeme, potvrdit ćete je kao vrijedan izvor roditeljskih savjeta. Dakle, pokažite da cijenite njezino mišljenje, ali jasno dajte do znanja da se možda nećete uvijek slagati. Čak i ako ona ima valjane stavove.

 

kritiziraju vaše roditeljstvo

Svekrva

Gornji savjet jednako dobro djeluje na vašu svekrvu kao i na vlastitu mamu, no ponekad je malo teže prihvatiti kritiku od nekoga tko vam nije u rodu. Zato je najbolje uključiti svog partnera.

Objasnite kako se osjećate zbog ovih neželjenih komentara i zamolite svog partnera da uskoči. Partner može reći nešto poput: “Hvala ti na tim mudrim riječima, mama. Ali, nije nam u redu da naša djeca jedu prerađenu hranu svaki dan.” Ovo je posebno dobra ideja ako vas vaša svekrva već doživljava kao defenzivu.

 

 

kritiziraju vaše roditeljstvo

 

Prijatelji koji kritiziraju vaše roditeljstvo

To što ti je najbolja prijateljica još od osnovne škole ne znači da ćeš i ti biti roditelj na isti način. Ako je to slučaj, skinite određene vruće teme sa stola. Imajte na umu da svi roditelji imaju različitu toleranciju prema lošem ponašanju. Pa iako vaša prijateljica možda misli da je prihvatljivo pustiti njezino dijete da skače po vašem namještaju, nemojte izgubiti prijateljstvo zbog nekoliko filozofskih razlika.

Sve dok ničija djeca nisu u opasnosti da budu zanemarena ili zlostavljana (ili da njihovi izbori utječu na dobrobit vaše djece), živite i pustite ih da žive. Naravno, ovoga se morate i sami držati. 

 

Suradnik

Ne možete pobjeći od njih, ali to ne znači da ih morate pustiti u sve svoje roditeljske taktike. Međutim, ako otkriju da radite nešto s čime se oni ne slažu, mogli biste imati pitanja. Kada ranije odete pokupiti bolesno dijete iz vrtića ili kada s obitelji dođete na piknik u tvrtki, vaši suradnici stječu uvid u vaš osobni život. I dok može biti vrlo zdravo razgovarati o djeci i obitelji u uredu, ponekad ti razgovori navedu druge da ponude svoje neželjene savjete.

Samo zato što jako poštujete njihovu poslovnu sposobnost ne znači da se morate složiti oko odgoja djece. Tajna kako se nositi s tim: Završite raspravu promjenom teme.

 

 width=

Poznanik

Kad imate susjedu ili baku tetu koja vam nudi jednokratne rečenice poput: “Pokupila sam svoje dijete i stavila ga u sobu kad se tako ponašalo”. Zanemarite savjet kad god možete. Ili ponudite odgovor u jednoj rečenici kao što je: “Hvala vam na doprinosu, ali to nije ono što smo odlučili učiniti.”

Ako su neželjeni savjeti ili komentari o tome zašto su njihove disciplinske strategije bolje od vaših, možda ćete se jednostavno morati nasmiješiti i to podnijeti. Nema potrebe ulaziti u žestoku raspravu ili dugotrajno opravdavanje svojih roditeljskih strategija.

Međutim ponekad morate jasno povući crtu, bilo da se radi o neugodnoj teti ili iritantnom prijatelju prijatelja. Teško je biti suprotstavljen, ali kada se često osjećate omalovaženo, morate progovoriti. Osobito ako vas osoba neprestano kritizira pred vašom djecom.

Stoga, ako nakon što pokušate pristojno odvratiti ili ignorirati komentare, kritika i dalje ne nestaje recite omalovažavatelju da ne cijenite njihov doprinos. I, ako ne prestane, morat ćete ograničiti svoje vrijeme u njihovom društvu. Za vaše mentalno zdravlje važno je da se okružite ohrabrivačima, a ne kritičarima. Prekinite sastanke za igru, preskočite večere ili, ako je potrebno, otiđite ranije s obiteljskih okupljanja.

POVEZANO: Obiteljska potpora u trudnoći važna je za zdravlje trudnice