12 do 24 tjedna Trudnice

Bolovi u trudnoći u drugom tromjesečju

Bolovi u trudnoći u drugom tromjesečju

Bolovi u u trudnoći u drugom tromjesečju posebno trbuha i nogu, mogu biti normalan dio procesa jer se vaše tijelo mijenja kako bi se prilagodilo bebi koja raste. Iako postoje mnogi bezopasni uzroci, neki mogu biti ozbiljniji. Kao buduća majka, važno je da se educirate o svim potencijalnim uzrocima kako biste mogli prepoznati simptome koji mogu uzrokovati zabrinutost.

Iako su sve trudnoće različite, određeni simptomi obično se javljaju u svakom tromjesečju kod većine trudnica. Za neke žene drugo tromjesečje znači kraj jutarnjih mučnina i umora, ali znači i pojavu specifičnih vrsta boli. Bolovi u drugom tromjesečju nisu neuobičajeni jer se maternica i trbuh šire. Povećani pritisak rastuće maternice, zajedno s hormonalnim promjenama, može dovesti do raznih vrsta boli.

Bolovi u trudnoći u drugom tromjesečju koje možete očekivati

 1. Bol u okruglom ligamentu: može se karakterizirati oštrom probadajućom boli kada promijenite položaj, ili također može biti tupa, dugotrajna bol. Bol u okruglom ligamentu uzrokuju dva velika ligamenta koji se protežu od maternice do prepona. Kako maternica raste, ti se ligamenti rastežu i stvaraju nelagodu. Ova se bol općenito javlja u drugom tromjesečju i smatra se bezopasnom.
 2. Grčevi u nogama: Grčevi u nogama čest su uzrok boli tijekom drugog i trećeg tromjesečja trudnoće. Mogu se razviti kada su krvne žile ili živci u nogama stisnuti. Nedostatak magnezija u prehrani također može uzrokovati grčeve u nogama. Sindrom nemirnih nogu, koji uzrokuje nelagodu u nogama, može se javiti i tijekom trudnoće. Neka istraživanja pokazuju da se sindrom nemirnih nogu razvija 2 do 3 puta češće kod trudnica nego kod ostatka populacije. Simptomi grčeva u nogama uključuju: iznenadnu bol u potkoljenici ili stopalu, kontrakcije mišića u potkoljenici i bol koja može biti jača noću.
 3. Bol u zdjelici: Disfunkcija simfize pubisa ili bol u zdjeličnom pojasu može se pojaviti kod oko 30 % trudnica. Težina maternice može dodatno opteretiti zglobove zdjelice, uzrokujući njihovo neravnomjerno kretanje. Disfunkcija simfize pubisa također može biti posljedica hormonalnih promjena.
 4. Plinovi i zatvor: Plinovi tijekom trudnoće uzrokovani su povećanom razinom progesterona. Kako se oslobađa više ovog hormona, vaš gastrointestinalni trakt se usporava, zbog čega hrana putuje sporije.
 5. Bol u leđima: Bol u donjem dijelu leđa jedan je od najčešćih tipova boli koji se javlja tijekom trudnoće, a često počinje tijekom drugog tromjesečja. Prema nekim istraživanjima, oko dvije trećine trudnica razvije ovu bol. Bol u leđima obično se javlja jer rastući trbuh opterećuje mišiće leđa i uzrokuje promjene u držanju.

POVEZANO: Vježbe za ublažavanje bolova u leđima tijekom trudnoće

Kada nazvati svog liječnika?

Bolovi u trudnoći u drugom tromjesečju zapravo nisu ništa čudno. Međutim, odmah nazovite svog liječnika ako bilo koji od sljedećih simptoma prati abdominalnu bol ili nelagodu:

 • točkasto krvarenje,
 • vrućica,
 • drhatvica,
 • vaginalni iscjedak,
 • nelagoda tijekom mokrenja,
 • mučnina ili povraćanje.

POVEZANO: Možete li dobiti epiduralnu s tetovažom na leđima?