0 do 12 tjedana 12 do 24 tjedna 25 do 40 tjedana Trudnice

Kako spriječiti grčeve u nogama tijekom trudnoće

Kako spriječiti grčeve u nogama tijekom trudnoće Bebe.hr portal

Grčevi u trudnoći mogu iskočiti niotkuda ili vas čak probuditi noću i to je sve normalno, isto kao i željeti spriječiti grčeve u nogama tijekom trudnoće. Donosimo danas više o tome što možete učiniti da trenutačno ublažite bol i kako smanjiti izglede da ćete se s njima ponovno suočiti u budućnosti.

 

Kako spriječiti grčeve u nogama tijekom trudnoće?

Korištenje “dobre tjelesne mehanike” kada hodate, vježbate i podižete je važno. Ne želite pogoršati bol ozljeđivanjem zglobova ili istezanjem mišića. Kretanje može pomoći u radu s kiselinama koje se mogu nakupiti u mišićima nogu. Dovoljno je reći da biste također trebali pokušati izbjegavati dugotrajno sjedenje ili stajanje.

spriječiti grčeve u nogama tijekom trudnoće

 

Iako su grčevi u nogama uobičajeni tijekom trudnoće, postoji nekoliko stvari koje možete učiniti kako biste smanjili šanse da ih uopće dobijete:

  • Istegnite mišiće potkoljenice. Redovito istezanje (nekoliko puta dnevno) može pomoći u ublažavanju napetosti.
  • Ostanite fizički aktivni. Kretanje može pomoći u radu s kiselinama koje se mogu nakupiti u mišićima nogu. Redovito vježbanje je gotovo uvijek korisno. Vježbe za noge poput hodanja, korištenja stepenica ili stepera, stacionarnog bicikliranja biti će od koristi.
  • Težite uravnoteženoj prehrani. Smanjite unos natrija i kofeina.
  • Istuširajte se toplom vodom ili se okupajte prije spavanja. To vam može pomoći da opustite mišiće.
  • Pij puno vode. Ovo je općenito važno za trudnoću, ali također može pomoći u smanjenju rizika od grčeva.
  • Uzimajte dodatak magnezija. Postoje neki dokazi koji upućuju na to da ovo može pomoći kod grčeva u nogama. Većina prenatalnih vitamina već sadrži malo magnezija, ali možete razgovarati sa svojim liječnikom o tome hoće li vam koristiti dodatni suplementi.

Ako su vam grčevi u nogama tijekom trudnoće uobičajena pojava, obratite se svom liječniku. Oni bi vas trebali moći uputiti u sljedećim koracima.

POVEZANO: Jesu li grčevi tijekom trudnoće normalni?