1. godina 2. godina Djeca

Dijete od 16 mjeseci: Prekretnice

Dijete od 16 mjeseci: Prekretnice Bebe.hr portal

Vaše dijete od 16 mjeseci vjerojatno je u stanju stalnog kretanja, igre, udaranja, hodanja, penjanja—možda čak i trčanja. Ako imate penjalicu, vrijeme je da triput provjerite zaštitu od djece u cijelom domu. Također je dobra ideja držati prostirku ili tepih ispod krevetića u slučaju “bjekstva iz zatvora”. 

 

16-mjesečne prekretnice

  • Hodanje. Većina 16-mjesečne djece dobro hoda, što je uvod u sljedeće korake: penjanje, trčanje, hodanje unatrag i ples uz glazbu.
  • Govor. Otprilike polovica mališana u ovoj dobi izgovara najmanje tri riječi, a neki posebno brbljavi mališani izgovaraju 15 ili više riječi.
  • Nicanje zubića. Već sa 16 mjeseci vašem djetetu mogu početi izbijati zubići.
  • Naučavanje na nošu. Možete nastaviti “pričati” o noši i o tome što ljudi tamo rade—ali još nema pritiska za odvikavanje na nošu. Vaše dijete to može početi primjećivati ​​ili čak tražiti da sjedne na malu stolicu. Ali u redu je ako još nisu stvarno zainteresirani. Jedna medicinska studija sugerira da je početak između 27. i 32. mjeseca idealan.

 

Kada je riječ o 16-mjesečnim prekretnicama, primijetit ćete da je vaše dijete mali pokretač i da je postalo vaša mala sjena! Sada kada se mogu kretati, željet će sudjelovati u svemu što vi radite, od kuhanja preko posla do odlaska na zahod.

Počet ćete vidjeti kako se novo samopouzdanje pojavljuje u vašem mališanu, što može biti i uzbudljivo i uznemirujuće. Očekujte malo brbljanja (bez obzira shvaćate li ili ne) i puno pozornog promatranja i slušanja. Stoga budite oprezni što radite i govorite u blizini svog mini imitatora!

 

 

Težina i visina djeteta od 16 mjeseci

Prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije, srednja težina 16-mjesečnog djeteta je 9 kg za djevojčice i 9,5 za dječake. Srednja visina je 76 cm za djevojčice i 80 cm za dječake.

 

 

Savjeti za 16-mjesečno dijete

 width=

 

  • Dopustite svom šesnaestomjesečnom djetetu da gricka smrznuti grašak u fazi nicanja zubića. Dobar je na desnima i iznenađujuće je ukusan, a da ne spominjemo zdrav.
  • Pomozite svom djetetu od 16-mjeseci da razvije svoje jezične vještine tako što ćete mu opisati što radi. Recite stvari poput: “Vidim da voziš kamion ispod mosta” ili “pogledaj kako pažljivo vraćaš svoje igračke u kutiju.” To im pomaže razumjeti kako riječi i djela idu zajedno. Pomognite i tako što ćete ih potaknuti da kažu što žele. Pitajte dijete: “Želiš li bananu ili jabuku za užinu?”.
  • Dajte svom malom djetetu riječi da opiše emocije. (Na primjer, “Vidim koliko te čini sretnim držanje tog cvijeta” ili “Tužan sam što si me udario.”) To im pomaže da kasnije imenuju svoje osjećaje i nauče pokazati empatiju.
  • Neka vaše dijete od 16 mjeseci nadograđuje svoje vještine. Nakon što dosegnu jednu od svojih prekretnica, poput slaganja dva bloka, potaknite ih da slože tri! Ako sada zna baciti loptu, pogledajte može li vježbati bacanje lopte u na primjer koš.

Vaše dijete sada ima jake emocije i daju vam to do znanja. Vodite primjerom! Pokušajte ostati smireni kad počnu napadi bijesa i pokažite pozitivno potkrepljenje kad dobro obave posao. Ova faza je puna uzbuđenja i iscrpljenosti.