0 do 12 tjedana 12 do 24 tjedna 25 do 40 tjedana Trudnice

Zašto je magnezij korisno uzimati u trudnoći kao dodatak prehrani?

Zašto je magnezij korisno uzimati u trudnoći kao dodatak prehrani? Bebe.hr portal

Jedan od glavnih razloga zašto je magnezij korisno uzimati u trudnoći kao dodatak je činjenica da približno 79% trudnica ima manjak magnezija. Potreba za magnezijem raste tijekom trudnoće, a većina trudnica vjerojatno ne zadovoljava tu povećanu potrebu.

 

Zašto je važan magnezij?

Magnezij je esencijalni mineral neophodan za više od 300 reakcija u tijelu. Ima važnu ulogu u stvaranju tjelesnih proteina, DNA, funkciji mišića i živaca, formiranju kostiju, krvnom tlaku i kontroli šećera u krvi.

Magnezij se nalazi u orašastim plodovima, sjemenkama, zelenom lisnatom povrću, mahunarkama i cjelovitim žitaricama, ali u nekim slučajevima može biti potreban dodatak.

 width=

 

Dodatak magnezija može pomoći u smanjenju pojave komplikacija u trudnoći kao što su hipertenzija, preeklampsija, disfunkcija placente, prijevremeni porod, ograničenje rasta i gestacijski dijabetes.

 

Stanja za koja je magnezij korisno uzimati u trudnoći:

  • Gastrointestinalni (GI) problemi: Mnoge trudnice imaju žgaravicu ili gastroezofagealnu refluksnu bolest (GERB) u trudnoći zbog povećanog trbušnog pritiska zbog bebe koja raste. Magnezijev karbonat čest je sastojak uz kalcij u antacidnim dodacima koji pomažu u smirivanju želučane kiseline. I ublažavaju osjećaj pečenja s kojim su upoznate mnoge trudnice.
  • Grčevi u nogama: Jedna od većih neugodnosti u trudnoći mogu biti nemirne noge ili grčevi u nogama. Ova nelagoda može smetati mirnom noćnom snu tijekom cijele trudnoće. Neka su istraživanja pokazala da dodatak od 300 mg magnezijevog bisglicinata pomaže u smanjenju učestalosti. Kao i intenzitetu grčeva u nogama tijekom trudnoće.
  • Nesanica: Neke trudnice pate od nesanice i lošeg sna tijekom trudnoće. Istraživanje je pokazalo da magnezij može donekle pomoći u poboljšanju kvalitete i trajanja sna kod nekih trudnica.
  • Gestacijski dijabetes: Gestacijski dijabetes utječe na između 1-14% trudnoća i karakteriziran je smanjenom tolerancijom glukoze i povećanjem inzulinske rezistencije. Dokazano je da suplementacija poboljšava osjetljivost na inzulin kod žena s normalnom ili manjkavom razinom magnezija.
  • Preeklampsija: Neke studije su pokazale da oralni dodatak magnezija smanjuje preeklampsiju smanjenjem krvnog tlaka u posljednjim tjednima trudnoće.

POVEZANO: Kako spriječiti grčeve u nogama tijekom trudnoće