0 do 12 tjedana 12 do 24 tjedna 25 do 40 tjedana Trudnice

Kako i kada možete saznati djetetov spol?

Kako i kada možete saznati djetetov spol? Bebe.hr portal

Iako neki roditelji vole spol djeteta ostaviti kao iznenađenje, mnogi su znatiželjni i žele što prije saznati djetetov spol. Ovo je veliki trenutak u vašem prenatalnom iskustvu, kada se počinjete zamišljati kao roditelj malog dječaka ili djevojčice.

 

Što određuje spol vašeg djeteta?

Odgovor su kromosomi! Kromosomski komplement je ono što određuje spol djeteta. Većina ljudi ima 46 kromosoma. Osobe (žene) rođene s jajnicima imaju dva X kromosoma (46XX), a svi rođeni s testisima (muškarci) imaju jedan X kromosom i jedan Y kromosom (46XY).

Jajašce ima jedan X kromosom, tako da će komplementarni spermij dati ili X ili Y kromosom. Dakle, spol djeteta određuje tata!!

 

Načini kako i kada možete saznati djetetov spol

  • Ultrazvuk

Mnoge trudnice saznaju spol svoje bebe tijekom ultrazvuka usred trudnoće, koji se obično radi između 18. i 22. tjedna. Međutim, ako ginekolog ne može dobiti jasan pogled na bebine genitalije, možda neće biti moguće sa sigurnošću reći kojeg je dijete spola. Iako se spolni organi počinju formirati već sa 6 tjedana, dječaci i djevojčice izgledaju vrlo slično na ultrazvuku do otprilike 14. tjedna. A može ih biti teško razlikovati i nekoliko tjedana nakon toga. Do 18. tjedna najvjerojatnije će biti moguće identificirati spol – ako je beba u položaju koji omogućuje vidljive genitalije.

  • Analiza krvi

Neinvazivni prenatalni test (NIPT) još je jedan od načina za saznavanje djetetova spola. To je krvni test koji može otkriti Downov sindrom i nekoliko drugih kromosomskih stanja počevši od 10 tjedna trudnoće. Također, test traži dijelove muškog spolnog kromosoma u vašoj krvi, a namijenjen je ženama s većim rizikom od rađanja djeteta s kromosomskim poremećajima. Ipak, često je dostupan i ženama s nižim rizikom.

  • CVS ili amnio

Spol svoje bebe možete otkriti genetskim testom kao što je biopsija korionskih resica (CVS) ili amniocenteza. Ti se testovi obično rade kako bi se utvrdilo ima li beba genetski poremećaj ili kromosomsku abnormalnost, poput Downovog sindroma. CVS se obično radi između 10. i 13. tjedna, a amniocenteza između 16. i 20. tjedna. Za rezultate oba testa morate čekati 2 tjedna. Ovi testovi preporučuju se samo ženama s povećanim rizikom od genetskih poremećaja.

 

 width=

 

  • Tijekom IVF-a

Ako imate prijeimplantacijsko genetsko testiranje tijekom in vitro oplodnje (IVF), vaši se embriji testiraju na genetske ili kromosomske abnormalnosti i spol. Prijeimplantacijsko genetsko testiranje gotovo je u potpunosti točno u određivanju spola embrija. Osim ako imate embrije oba spola smještena u maternicu.

POVEZANO: Može li se spol djeteta promijeniti tijekom trudnoće?