Planiranje trudnoće Savjeti i njega

Ima li abortus utjecaj na začeće u budućnosti?

Ima li abortus utjecaj na začeće u budućnosti? Bebe.hr portal

Jednom kada počnete razmišljati o trudnoći, problemi iz prošlosti mogu postati potencijalna briga, pa tako i briga ima li eventualni abortus utjecaj na začeće. Naravno, samo ako ste ga imali.

Razumljivo je da bi neke osobe koje su pobacile u svojim 20-ima (radi nebrojeno razloga) možda željele ponovno zatrudnjeti jednog dana. I sasvim je jasno da će neke od njih pomisliti da su tom odlukom znatno utjecale na svoju sposobnost začeća u sadašnjosti. Možda se brinete da će to iskustvo značiti povećani  rizik od spontanog pobačaja. Neki od ovih strahova proizlaze iz dezinformacija i pogrešnih predodžbi koje lažno povezuju abortus i buduće probleme sa začećem.

 

Ima li abortus utjecaj na začeće u budućnosti?

abortus utjecaj na začeće

 

Istraživanja su umirujuća. Pogotovo kada uzmete u obzir da mnoge osobe koje su obavile abortus u prošlosti, ipak postanu roditelji u kasnijim godinama. Osoba može zatrudnjeti tijekom prvog ciklusa ovulacije nakon pobačaja. To se može dogoditi i već nakon 2 tjedna.

U jednoj studiji koja je uključivala podatke o 54.911 pobačaja među 50.273 žene, stručnjaci su otkrili da su se komplikacije pojavile u samo 2,1% slučajeva. A ozbiljne komplikacije u 0,23% slučajeva.

Ako ste bili podvrgnuti nekompliciranom pobačaju i nikakvo tkivo koje bi moglo uzrokovati krvarenje ili infekciju, nije ostalo u vašoj maternici, ponovno začeće ne bi trebalo biti problem. Izuzimajući druge razloge, poput dobi, rezerve jajnika ili drugih medicinskih stanja, ne biste trebali imati problema s ponovnom trudnoćom.

Međutim, bez obzira na to jeste li pobacili ili ne, ako se borite s neplodnošću, posavjetujte se sa svojim liječnikom. U tom slučaju moguće je da imate stanje koje uzrokuje probleme s ovulacijom. Što je najčešći razlog iza većine problema s neplodnošću. Sindrom policističnih jajnika (PCOS)  i primarna insuficijencija jajnika (POI) neki su od čestih uzroka problema s ovulacijom.

POVEZANO: Znakovi upozorenja na neplodnost kod muškaraca