12 do 24 tjedna Trudnice

Kako se nositi s trudnoćom u drugom tromjesečju

Kako se nositi s trudnoćom u drugom tromjesečju Bebe.hr portal

Dosad ste čuli za jutarnje mučnine i dobitak na kilaži, no što je s pozitivnim simptomima trudnoće poput trudničkog sjaja, zdravijeg tena i kose, i bujnim grudima? Službeno, u drugom tromjesečju, ulazite u takozvani “trudnički medeni mjesec”. Osjećat ćete se osvježeno te ćete primijetiti poznati trudnički sjaj, a da ne spominjemo gušću kosu koja izgleda zdravo i sjajno. Otkrijte što vas još očekuje u ovom razdoblju trudnoće:

TIJELO SE POČINJE MIJENJATI

Tijekom drugog tromjesečja primijetit ćete kako vam je potrebna odjeća većeg konfekcijskog broja jer bokovi postaju širi, a trbuh sve veći. Sada je pravi trenutak za investirati u prve trudničke traperice koje će vam poslužiti do kraja trudnoće te i nakon poroda dok se tijelo ne vrati u prijašnje stanje. Mogu se pojaviti i prve strije koje su na početku skoro nevidljive. Njihovo širenje možete spriječiti svakodnevnom njegom kože odgovarajućim proizvodima.

DODATNU POZORNOST POSVETITE USNOJ ŠUPLJINI

Jedina negativna strana ovog razdoblja je ta da isti hormoni mogu izazvati krvarenje desni te sedam puta veći rizik od parodontoze. Ako ste i prije trudnoće imali prve znakove parodontoze, ona će se pojačati, a upale koje uzrokuje parodontoza ozbiljan su rizik za bebino zdravlje, pa je bitno da tijekom trudnoće redovito posjećujete stomatologa i čistite zube koncem.

HEMEROIDI

Mogu se javiti u ovom razdoblju zbog sve jačeg pritiska na područje rektuma i anusa. Čim se jave prvi znakovi hemeroida započnite s liječenjem kako se stanje ne bi dodatno pogoršalo. Ako imate problema s hemeroidima svakako izbjegavajte dugo stajanje jer ono može samo pogoršati stanje.

OSJEĆAJ ŽENSTVENOSTI

U drugom tromjesečju vaše tijelo je prepuno hormona estrogena što će povećati želju za seksom. Ne morate strahovati za sigurnost bebe jer seks u trudnoći je dozvoljen pa čak i poželjan. Stoga uživajte!

 width=

BEBA SE JAVLJA

Tijekom drugog tromjesečja vaša beba jasno će vam dati do znanja da je tu.  S vremenom će udarci i pritisak na abdomen biti sve jači i intenzivniji. Također ćete u ovom razdoblju prilikom posjeta ginekologu moći ćuti otkucaje srca svoje bebe.